Timisoara

Email Imprimare PDF

 

Timisoara

Cand spun Timisoara, multi se gandesc ca nu sunt foarte multe locuri de vazut. Multi asociaza orasul cu Piata Unirii si atat. Ceea ce trebuie sa stii e ca, de exemplu, sunt biserici in Timisoara care merita vizitate, nu numai de tine, cel care esti turist in orasul de pe Bega, ci si de tine, cel care locuiesti pe aceste meleaguri, pentru ca am intalnit timisoreni care nu au trecut niciodata pragul lacasurilor de aici.

Catedrala Sfantul Gheorghe sau Domul Romano Catolic

Sa incepem, asadar, cu Catedrala Sfantul Gheorghe. Nu ai idee care este aceasta? Nu e de mirare, pentru ca este recunoscuta sub numele de Domul Romano Catolic. Cladirea a fost construita in doua etape, in stil baroc, din caramida si cu decoratii din piatra si stuc. Interiorul este bogat, aici se remarca noua altare care reunesc barocul si rococo-ul, impodobite cu icoane vechi. Orga se vrea o copie a celei care se gaseste in biserica Saint Suplice din Paris. Din trecutul tumultuos al acesteia amintim anii 1788-1790, cand, pe timpul luptelor intre otomani si austrieci, a devenit depozit de sare si asediul din 1849 cand edificiul a fost grav avariat.

Catedrala Mitropolitana din Timisoara, un stil arhitectural unic

Continuam cu Catedrala Mitropolitana din Timisoara, construita intre anii 1936-1940, insa toate finisajele, picturile interioare si exterioare s-au terminat mult mai tarziu. Se spune ca stilul arhitectural al catedralei este unic si neobisnuit pentru un locas de cult ortodox de asemenea dimensiuni, imbinand traditia religioasa romana cu cea bizantino-moldoveneasca. Ceea ce putini stiu e ca in aceastra catedrala din Timisoara, exista la subsol o bogata colectie de arta bisericeasca banateana veche si de icoane care arde de nerabdare sa fie descoperita.

Statui in marime naturala la Biserica Romano-Catolica Millennium

De interes este si Biserica Romano-Catolica Millennium inaugurata in anul 1901, construita in stil neo-roman si acoperita din exterior cu caramida cruda. De o frumusete deosebita sunt cele trei statui in marime naturala adapostite de aceasta biserica din Timisoara: apostolii Petru si Pavel, iar la mijloc Iisus Hristos cu crucea. In turnul din dreapta al bisericii se afla capela Sfantul Anton de Padova, potrivita pentru momente de reculegere.

Fani ai muzicii baroce?

Biserica Evanghelica Lutherana din Piata Unirii, construita de-a lungul a 15 ani, constituie singura biserica evanghelica din Timisoara si una dintre cele cateva biserici care organizeaza extraordinare concerte de muzica baroca.

Autor: Diana Petrut

Pentru a cauta cazare in Timisoara, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Ştiri Timisoara