Sinagoga Ortodoxa din Oradea, transformata in Muzeu de Istorie a Evreilor

Email Imprimare PDF

 

Sinagoga Ortodoxa din Oradea, transformata in Muzeu de Istorie a Evreilor

Una dintre cele mai vechi lacasuri ale Comunitatii Evreiesti din Oradea va reintra in circuitul istoric si turistic al orasului. Sinagoga Ortodoxa va fi reabilitata si transformata intr-un muzeu de Istorie a Evreilor din Oradea si Bihor.

Sinagoga a fost data in administrare Muzeului Tarii Crisurilor (MTC) anul trecut, pentru o perioada de 25 de ani. Cladirea, care se afla acum intr-o stare deplorabila, a fost construita pe baza unui proiect mai vechi. Prin restaurarea sinagogii, se doreste redarea identitatii orasului.

Monument istoric

Sinagoga Ortodoxa
Hevra Sas din Oradea a fost construita in 1890 de catre inginerul Ferenc Knapp, dupa planurile arhitectului Nandor Bach, preluand intreaga gama decorativa a artei maure. In 1908, in curtea sinagogii s-a construit o a doua sinagoga, dupa proiectul lui Lajos Incze. 

Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, sinagoga nu a mai fost folosita. In 2004, aceasta a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Bihor.

Reabilitata in doi ani

Proiectul initiat de Muzeul Tarii Crisurilor si de Comunitatea evreilor se va desfasura pe doua componente, una de restaurare si alta de infiintare a muzeului. Pentru realizarea acestora, cei doi parteneri vor avea mai multe intalniri cu institutii si ONG-uri din tara si din strainatate.

Potrivit estimarii facute de directorul Muzeului Tarii Crisului, noul muzeu va putea fi dat in folosinta peste doi ani. Valoarea investitiei necesare pentru ambele componente depaseste 700.000 de euro.

Pentru a cauta cazare in judetul Bihor, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?Rezultate
Sunteţi aici: Ştiri Sinagoga Ortodoxa din Oradea, transformata in Muzeu de Istorie a Evreilor