Pestera Scarisoara si legendele celui mai mare ghetar subteran din Romania

Email Imprimare PDF

 

Pestera Scarisoara si legendele celui mai mare ghetar subteran din Romania

La 32 km amonte de Campeni, pe raza comunei Garda de Sus din judetul Alba se afla cel mai mare ghetar subteran din Romania, al doilea ca marime din Europa. Acesta este adapostit de Pestera Scarisoara si nu este ocolit de legende transmise de-a lungul timpului. Pana la jumatatea lunii august, pestera poate fi vizitata numai in zilele de duminica.

Pestera Scarisoara (Ghetarul de la Scarisoara) are o vechime de peste 3.500 de ani, formandu-se in timpul glaciatiunilor, cand acesti munti erau acoperiti de zapada si gheata. Este un ghetar de tip static, aflat pe fundul unui aven a carei gura de 60 m se deschide in mijlocul padurii.

Scarisoara este iluminata si amenajata cu scari metalice ancorate in peretii avenului, care inlesnesc coborarea celor 48 m cat masoara adancimea avenului. Aceasta reprezinta prima pestera declarata monument al naturii din Romania.

Legendele Pesterii

La fel ca multe alte obiective din tara, si Pestera Scarisoara este inconjurata de diverse legende. Una dintre ele spune ca, in vremuri stravechi, aici traia un balaur numit Solomat.

Acesta fura cate o fata frumoasa, fie in Noaptea de Anul Nou, fie in noaptea dinaintea Targului de Fete la Gaina si le ascundea intr-un palat de gheata pe care niciunul dintre localnici n-a avut ocazia sa-l vada.

O alta legenda pomeneste ca apa din bazinele din spatele formatiunii calcaroase numite "La Brazi" iti poate indeplini orice dorinta. Daca ingenunchiezi, bei apa din bazin direct cu buzele, cu capul descoperit, in timp ce iti pui o dorinta, cu siguranta aceasta se va implini.

Deschisa doar duminica

Pestera Scarisoara poate fi vizitata pe tot parcursul anului. Intre 14 iulie si 14 august, insa, din cauza unor lucrari care se executa la cele două drumuri din zona, pestera este inchisa de luni pana sambata.

In zilele de duminica, Pestera Ghetarul de la Scarisoara este deschisa si in aceasta perioada si se poate vizita intre orele 8.00 si 21.00.

Pentru a cauta cazare in Alba, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?Rezultate
Sunteţi aici: Ştiri Pestera Scarisoara si legendele celui mai mare ghetar subteran din Romania