Rezervaţia botanică Suatu

Rezervaţia

 

Rezervația de la Suatu este situată la 26 km sud-est de orașul Cluj-Napoca. Este considerată una dintre cele mai frumoase și mai complexe grădini botanice din sud-estul Europei. Rezervația este așezată în partea de sud a orașului, la o altitudine de aproximativ 410 m, se întinde pe o suprafață de 14 ha. Suprafața rezervației este accidentată, fiind un cadru propice celor mai variate peisaje, oferă condiții optime de dezvoltare tuturor plantelor. A fost constituită în vederea conservării unor specii de flori de mare importanță științifică, printre care se numără specii de stepă pontică, relictul terțiar Ephedra distachya, endemismul Astragalus peterfii (cosașul lui peterfi) din familia fabaceae și Salvia transsilvanica (jaleș românesc) sunt două plante care se găsesc doar în România.

Rezervația de la Suatu se numără printre cele ocrotite de lege ca monumente ale naturii, fapt care dovedește importanța ei. Punându-se sub ocrotire acest teritoriu, se urmărește păstrarea un amestec de endemite, elemente pontice, mediteraneene, ponto-mediteraneene, relicte terțiare și postglaciare.

Rezervația este împărțită în două părți aproape egale de către Pârâul Țiganilor, astfel Suatu 1 ocupă 3,8 ha iar Suatu 2 ocupă o suprafață de 4 ha. La Suatu 1 se găsește Astragalus peterfii, iar la Suatu 2 relictul terțiar Ephedra distachya, ambele specii conviețuind cu numeroase specii de stepă, ca Salvia nutans, Astragalus dasyanthus, Cephalaria uralensis, plante rare sau rarisime pentru flora țării noastre; tot aici se găsesc unele elemente dacice, ca Cephalaria radiata, Jurinea transsilvanica, Onosma pseudoarenarium și mai sus menționata Salvia transsilvanica.

 

Galerie foto

Rezervaţia botanică Suatu / 1Rezervaţia botanică Suatu / 2Rezervaţia botanică Suatu / 3Rezervaţia botanică Suatu / 4Rezervaţia botanică Suatu / 5Rezervaţia botanică Suatu / 6

 

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?Rezultate
Sunteţi aici: Rezervaţii Rezervaţii naturale Rezervaţia botanică Suatu