Rezervaţia biosferei Delta Dunării

Rezervaţia

 

Delta Dunării se află în mare parte în Dobrogea și parțial în Ucraina, este cea mai mare deltă din Europa, având împreună cu complexul lagunar Razim-Sinoe 5050 km², din care 732 km² aparţin Ucrainei, Deltei propriu-zise revenindu-i o suprafaţă de 2540 km². Delta Dunării este limitată la sud-vest de podişul Dobrogei, la nord formează graniţa cu Ucraina, iar la est se varsă în Marea Neagră. În 1991 a fost declarată rezervație a biosferei și a intrat în patrimoniul UNESCO.

Dunărea în cursul ei spre mare se împarte în trei brațe: Chilia, Sulina și Sfântul Gheorghe.

Brațul Chilia transportă pe cursul său 60% din apele și aluviunile Dunării. Datorită milioanelor de tone de aluviuni aduse de Dunăre, delta crește anual cu aproximativ 40 m².

Brațul Sulina are un curs rectiliniu, fiind permanent întreținut pentru navigația vaselor maritime. Acest braț are o lungime de 71 km și transportă 18% din volumul de apă adus de fluviu.

Brațul Sfântul Gheorghe are cursul orientat spre sud-est, transportând 22% din debitul Dunării. La vărsare formează insulele Sacalin considerate un început de deltă secundară.

Delta Dunării reprezintă un relief de acumulare dezvoltat la gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră, fiind inclusă la categoria formelor de relief regionale de tip câmpie umedă pe depozite aluviale fluviale cu un grad ridicat de fragmentare și caracterizată prin forme de relief pozitive numite grinduri şi forme de relief negative reprezentate prin depresiuni umplute cu apă (lacuri).

Vegetația Deltei Dunării este specifică mlaștinilor, predominând astfel stuful, papura, rogozul, în amestec cu salcia pitică, acestea ocupă 78% din totalul suprafeței.

Delta este adăpostul a mai mult de 320 de specii de păsări, 45 de specii de peşte de apă dulce în numeroasele sale lacuri și japșe.

Rezervația mai cuprinde și obiective turistice, astfel, pe lângă traseele majore (brațele Dunării și câteva canale principale) necesare pentru legătura cu așezările umane și pentru valorificarea economică a resurselor naturale și a obiectivelor agricole, silvicole și piscicole, există atât arii de agrement cât și trasee turistice pentru excursii. Principalele localități care vă oferă posibilitatea să admirați frumusețile Deltei Dunării sunt: Tulcea, Mahmudia, Maliuc, Crișan, Sulina, Sfântu Gheorghe, Jurilovca, Uzlina etc.

 

Galerie foto

Rezervaţia biosferei Delta Dunării / 1Rezervaţia biosferei Delta Dunării / 2Rezervaţia biosferei Delta Dunării / 3Rezervaţia biosferei Delta Dunării / 4Rezervaţia biosferei Delta Dunării / 5Rezervaţia biosferei Delta Dunării / 6Rezervaţia biosferei Delta Dunării / 7Rezervaţia biosferei Delta Dunării / 8Rezervaţia biosferei Delta Dunării / 9

 

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Rezervaţii Rezervaţii ale biosferei Rezervaţia biosferei Delta Dunării