Parcul Naţional Cozia

Parcul

 

Parcul Național Cozia este situat în partea central sudică a Carpaților Meridionali. Limitele Parcului se suprapun peste partea de est a Munților Căpățânii, peste Masivul Cozia și peste partea de sud-est a Munților Lotrului. Parcul are o suprafață de 17100 ha și se află în întregime pe teritoriul județului Vâlcea. Deși parcul se întinde peste trei unități montane distincte are o alcătuire geologică relativ omogenă, în partea de nord predomină formațiunile cristaline, iar în cea sudică, cele sedimentare. Zona este destul de abruptă, relieful accidentat, ceea ce face ca aspectul Văii Oltului să fie unul cu adevărat spectaculos.

Flora parcului este deosebit de bogată, aici aflându-se aproximativ 930 de specii, dintre care multe ocrotite de lege(floarea de colț, iedera albă, precum și un relict glaciar, numit Lycopodium tristachyum). De asemenea parcul național este adăpostul multor specii de animale dintre care cele mai interesante și ocrotite sunt: pseudoscorpionul Neobisium carpathicum, de origine mediteraneană, aflat aici la limita nordică a arealului său, vipera cu corn, pisica sălbatică, jderul de copac, capra neagră etc.

Această zonă a fost locuită încă din cele mai vechi timpuri, fapt dovedit prin existența ruinelor castrului roman de la Arutela. Zona parcului național este atrăgătoare turiștilor și datorită poziționării în apropierea acesteia a unor mănăstiri cunoscute în întreaga ortodoxie, cea mai cunoscută fiind Mănăstirea Cozia, un adevărat monument istoric și arhitectonic, existența în apropiere a două stațiuni balneare foarte iubite și anume Călimanești și Căciulata.

Turiștii veniți pe aceste meleaguri se pot bucura și de peisajul oferit de Cheile și Cascada Lotrișorului, peisajele montane din masivele Cozia, Căpățânei, Doabra-Călinești, Defileul Oltului.

Parcul are numeroase formațiuni stâncoase deosebit de spectaculoase și cu nume sugestive: Vârful Bulzu (1560 m), Turtudanele Urzicii, abrupturile Gardului, Căprăriile, Matariile, Sfinxul Coziei, Pietrele Vulturilor, Pietrele Roșiei, Colții Foarfecii, Turnul lui Traian, Turnul lui Teofil, Porțile de Piatră ale Coziei.

Principalele trasee turistice din Munții Cozia sunt: Gara Turnu Roşu - Cabana Cozia, Comuna Jiblea - Cabana Cozia, Satul Păusa – Gara Lotru şi Cabana Cozia - Satul Pricore.

 

Galerie foto

Parcul Naţional Cozia / 1Parcul Naţional Cozia / 2Parcul Naţional Cozia / 3Parcul Naţional Cozia / 4Parcul Naţional Cozia / 5Parcul Naţional Cozia / 6Parcul Naţional Cozia / 7

 

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Rezervaţii Parcuri naţionale Parcul Naţional Cozia