Castelul Peleş din Sinaia

Castelul

 

Castelul Peleş din Sinaia a fost construit între anii 1873 şi 1914, de către regele Carol I al României, după planurile arhitecţilor Johannes Schultz şi Karel Liman. La decorarea castelului au contribuit J. D. Heymann, August Bembé şi Berhard Ludwig. Castelul folosit ca reşedinţă de vară de către casa regală este considerat cel mai important edificiu de tip istoric din România, care prin valoarea sa istorică şi artistică este totodată şi unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa.

Edificiul dispune de 160 de camere şi mai multe intrări şi scări interioar, o sală de teatru. Castelul a fost dotat cu cele mai moderne inovaţii ale epocii în care a fost construit, de exemplu, plafonul de sticlă al holului de onoare este mobil, putând fi acţionat de un motor electric, totodată castelul dispune de încălzire centrală, încă din 1883 şi a fost primul castel electrificat din Europa.

Cele mai importante săli de vizitat sunt: Holul de Onoare, Biblioteca regală, Sălile de arme, Sala de muzică, Sala Florentină, Sala Maură, Sala de teatru, Sala de Concerte, situată la etajul întâi şi Apartamentul Imperial.

La castel s-au ţinut importante întruniri politice, cum au fost Consiliile de Coroană din 1914, în urma cărora s-a hotărât neutralitatea României din primul război mondial.

Peleşul este locul unde s-a născut, în 1893, Carol al II-lea, primul rege al dinastiei născut pe pământ românesc şi primul botezat în religia ortodoxă, fiind totodată şi locul unde a avut loc, în 1921, nunta principesei Ileana.

Castelul Peleş a fost în proprietatea familiei regale până în 1948, când a fost confiscat de regimul comunist, urmând ca în 1953 să fie tranformat în muzeu.

În 2006, a fost retrocedat fostului rege Mihai I, însă acesta a decis să păstreze în continuare calitatea de muzeu a castelului.

 

Galerie foto

Castelul Peleş din Sinaia / 1Castelul Peleş din Sinaia / 2Castelul Peleş din Sinaia / 3Castelul Peleş din Sinaia / 4Castelul Peleş din Sinaia / 5Castelul Peleş din Sinaia / 6Castelul Peleş din Sinaia / 7Castelul Peleş din Sinaia / 8Castelul Peleş din Sinaia / 9Castelul Peleş din Sinaia / 10Castelul Peleş din Sinaia / 11

 

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?Rezultate
Sunteţi aici: Cetăţi şi castele Castele Castelul Peleş din Sinaia