Statiunea Straja

Email Imprimare PDF
Straja

Situata in judetul Hunedoara la o altitudine de 1445 m, in inima Muntilor Valcan, in zona Valea Jiului, statiunea Straja indeplineste toate conditiile pentru o vacanta perfecta la schi. Aici sunt amenajate 7 partii de schi, fiecare cu instalatii de transport pe cablu (teleschi). Una dintre aceste partii are instalatie de nocturna si tunuri de zapada artificiala. Exista, de asemenea, si centre de inchiriere de echipament sportiv.

Complexul turistic Straja cuprinde peste 300 de cabane; ministatiunea ofera celor care ajung acolo o priveliste de vis.
Majoritatea partiilor se intind pe spinarea enorma care coboara de la Varful Mutu (1.737 m) pana dincolo de capatul telescaunului. Lungimea lor variaza intre 1.742 m (Platoul Constantinescu) si 519 m (Slalom Special). Doua dintre ele au nocturna si instalatie de zapada artificiala. Exista si o partie potrivita pentru snow-board, Partia Canal (1.300 m lungime), deservita de Teleschiul nr. 2.
Fiind asezate pe un versant nordic partiile au zapada din noiembrie pana in aprilie. Datorita numarului mare si a dispunerii lor diferite pe verticala muntelui, la Straja se poate schia chiar si in conditii meteo dificile. Daca ai noroc de vreme frumoasa, te vei putea bucura si de o priveliste splendida spre Retezat, care isi intinde una dintre culmile principale pana aproape de Uricani.
De la capatul de sus al teleschiului, aflat la 1.725 m, poti urca in cinci minute pe Varful Mutu, care iarna e acoperit de lespezi enorme de zapada viscolita. De aici, o noua perspectiva minunata: spre culmile sudice ale Muntilor Valcan si, mai departe, pana spre Oltenia subcarpatica. Senzatia de spatiu este reconfortanta. E posibil ca Straja sa fie cea mai potrivita destinatie pentru cei care se gandesc sa inceapa practicarea schiului.

Acces auto pe DN 66 pana in Petrosani si de aici la Lupeni. Din Lupeni in Straja se urca cu telescaunul. Cu trenul pe ruta Timisoara-Craiova, pana in gara Lupeni.

Articol realizat de Doina David

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Statiunea Straja