Muntii Ciucas

Email Imprimare PDF
Muntii Ciucas
Reprezinta cea mai inalta unitate din Carpatii de Curbura culminand la 1954 m in varful Ciucas, fiind delimitati de vaile Teleajenului si Telejenelului in E, dincolo de care se desfasoara Muntii Siriu, Muntii Tataru si Valea Doftanei in V, dupa care urmeaza Muntii Grohotis. Sunt dominati de culmea Ciucasului in vest (1954 m) si culmea Zaganu la est (ajunge la 1817 m).
Conglomeratele calcaroase ce alcatuiesc masivul Ciucas explica relieful ruiniform cu numeroase forme bizare de sfincsi, turnuri, ciuperci sau stanci izolate (Tigaile Mari si Tigaile Mici, Babele la sfat, Ciobanul cu oile). Intalnim, de asemenea, la baza crestelor trene de grohotis.
Cabana Muntele Rosu, (1201 m alt.) este cunoscuta ca fiind locul de pornire in drumetiile din Masivul Ciucas. Poarta aceasta denumire datorita bujorului de munte (Rhododendronul) care inflorit, face ca decorul din jurul cabanei sa imprumute aceasta culoare.
Mai sus (1560 m alt.) Cabana Ciucas (Al. Vlahuta), inaugurata in 1937, este dezafectata si distrusa in mare parte. Se incearca in prezent reabilitarea ei.
Accesul in Masivul Ciucas se face din DN 1 Bucuresti-Ploiesti, continuat cu DN 1A, Maneciu-Ungureni-Cheia. Dinspre Brasov se poate folosi DN1 A1, pana la Cabana Babarunca. Din Cheia se ajunge la fosta Cabana Ciucas prin culmea Buzaianu- Vf. Gropsoarele-La Rascruce- Saua Chirusca. Din Cheia la Cabana Ciucas se poate ajunge prin Saua Balabanului- Cabana Muntele Rosu–Valea Berii.
Traseele sunt de o dificultate medie, bogate in frumuseti, in Masivul Ciucas aflandu-se si o rezervatie naturala cu relief ruiniform, specii rare de vegetatie si plante de stancarie.
Tigaile Mari - Ciucas Cabana Muntele Rosu - Ciucas
Articol realizat de: Marian Vilceloiu
Foto: Stefan Vilceloiu

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Muntii Ciucas