Cimitirul Vesel de la Săpînţa

Email Imprimare PDF
Cimitirul Vesel de la Sapanta
Faima localităţii Săpânţa se trage de la renumitul său Cimitir Vesel care a devenit o importantă atracţie turistică.
Numele cimitirului vine de la multitudinea de cruci multicolore şi de la poeziile satirice şi epitafele care sunt inscriptate pe cruci. Legenda spune că atitudinea veselă în fata morţii este un obicei al Dacilor care credeau în viaţa veşnică iar moartea pentru ei era doar trecerea spre o altă lume. Ei nu vedeau moartea ca pe un sfîrşit tragic ci ca pe o şansă de a întîlni zeul suprem Zamolxe.
Cimitirul datează de la mijlocul anilor 1930 şi este creaţia artistului popular Stan Ion Pătraş, sculptor, pictor şi poet în acelaşi timp. Creativitatea lui Pătraş a scos la iveală această monumentală şi renumită operă de artă. Mai bine de 50 de ani artistul a creat sute de cruci din lemn inscriptate în stilul său caracteristic. Dupa moartea lui în 1977 opera lui a fost continuată de ucenicul său Dumitru Pop Tincu.
Materialul folosit pentru cruci este lemn de stejar care este inscriptat manual după ce a fost tăiat şi uscat. În partea de sus a fiecărei cruci există un basorelief cu o scenă din viaţa celui decedat. Scenele sunt simple şi am putea spune chiar naive în stil dar aduc din trecut viaţa locuitorilor satului, prezentînd un aspect relevant din viaţa fiecăruia. Ele prezintă femei torcând lâna, ţesând covoare sau făcând pâine, bărbaţi care taie lemne sau ara pământul, păstori cu turmele, lucrători în lemn, lăutari şi multe alte ocupaţii.
Nici o cruce nu e terminată fară o scurtă poezie, câteva rime simple, între 7 şi 17. Epitafurile sunt sincere, spontane şi scrise la persoana I, mesaje adresate de persoana decedată celor care trăiesc. Stilul este liric dar satira se găseşte frecvent. Fiecare poem conţine numele celui decedat precum şi un aspect esenţial din viaţa respectivei persoane.
Cu desenele şi poemele lor Stan Ioan Pătraş şi Dumitru Pop Tincu au reuşit să recreeze un întreg sat şi au dat oamenilor o a doua viaţă după moarte. Cele mai mult de 800 de cruci pictate constituie o arhivă vastă care prezervă istoria locuitorilor din Săpânţa.
Autor: Onea Cristina

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Cimitirul Vesel de la Săpînţa