Manastirea Voronet – Suceava – Monument UNESCO

Email Imprimare PDF

Manastirea Voronet - Suceava – Monument UNESCO

“Omule, ca sa iubesti Voronetul, in primul rand trebuie sa fii tu insuti iubitor de frumos. Iubind frumusetea exterioara inseamna ca tu ai frumusete launtrica, pentru ca nu poti sa iubesti ceea ce nu ai inlauntrul tau.

Ca sa cunosti frumusetea materiala de la Voronet, trebuie sa ai frumusete spirituala. Sa incepem cu aceasta necesitate spirituala pentru a intelege spiritualitatea vietii launtrice.

Ca sa intelegi locul acesta, trebuie sa te intorci in tim, la viata si conceptia oamenilor de atunci, sa-i intelegi pe ei, pentru ca astfel se tese o legatura trainica intre trecut, prezent si viitor.

Si astfel, vei fi Tu acela care intinde o punte intre trecut si viitor”.

Manastirea Voronet se afla in judetul Suceava. Distantele dintre marile orase si obiectiv sunt:

  • Satu Mare – Suceava – 369 km
  • Oradea – Suceava – 478 km
  • Cluj-Napoca – Suceava – 334 km
  • Brasov – Suceava – 319 km
  • Bucuresti – Suceava – 436 km
  • Constanta – Suceava -520 km

Biserica Manastirii Voronet este ctitoria slavitului voievod Stefan cel Mare si Sfant, construita in 1488, in numai 3 luni si 3 saptamani (din 26 mai pana la 14 septembrie). Arhitectura este reprezentativa pentru stilul moldovenesc, fiind o sinteza originala si specifica a unor caracteristici de sorginte bizantina cu elemente apartinand goticului tarziu. Pictura interioara a fost realizata in 1496 si impresioneaza prin claritatea si rigoarea desfasurarii iconografice, prindesenul viguros, gama cromatica cu acorduri grave.

Se stie ca voievodul moldovean a construit si renovat multe biserici si manastiri (48), dar povestea sacra a Voronetului aduce, alaturi de Marele Stefan, pe Cuviosul Parinte Daniil, unul din cei mai mari Sfinti odrasliti pe pamantul Moldovei.

Pe un fond albastru, picturile exterioare se desfasoara pe fatade ca un covor incarcat de culori, ce ne incanta privirile cu farmecul armoniilor. Desenul este ferm, barbatesc, sensul realitatii fiind aici mai prezent decat la alte monumente.

La Manastirea Voronet, pictura este o rugaciune pentru infrangerea cotropitorilor si salvarea Tarii Moldovei.

Pe langa arhitectura si pictura, Sfanta Manastire Voronet, pastreaza o bogatie de arta medievala: lespezile funerare ale mormintelor cu motive decorative de o valoare artistica deosebita, jiltul si stranele frumos ornamentate.

Azi, prin grija Maicutei Starete, aici te intalnesti cu traditia incremenita in forme istorice si cu puterea sa ziditoare de suflet.

Sfantul Daniil Sihastru, facatorul de minuni, ctitor al spiritului romanesc, ne aseapta la Sfanta Manastire Voronet pentru a ne calauzi sa descoperim, in lumina de un albastru pur, universul interior al vietii traite intru Duh si adevar.

Este un loc minunat ce merita sa fie vizitat, m-am bucurat cand am fost acolo sa vad ca se lucreaza la reconditionarea picturilor si am avut sentimentul ca, in sfarsit, incepem sa dam si noi importanta monumentelor istorice ce au valoare deosebita. Trebuie sa va avertizez ca acolo aveti voie sa intrati doar imbracati intr-o tinuta decenta (pantaloni lungi si umerii trebuie sa fie acoperiti).

Tu ai vizitat aceasta manastire? Ce trairi te-au incercat admirand picturile?

Sursa: www.deweekend.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Manastirea Voronet – Suceava – Monument UNESCO