Nicula - Icoana neamului

Email Imprimare PDF
Manastirea Nicula
Nu multi sunt cei ce stiu ca Nicula este unul din cele mai vechi asezaminte monahale in spatiul romanesc. Atestata documentar in 1552, ea isi rotunjeste, acum, la peste 4 secole si jumatate de existenta, trairea duhovniceasca si roada misionara, aici, in pieptul Transilvaniei, ca o inima care bate tacand si graieste zbatandu-se.
Aspre vremuieli au venit si peste ea, ca peste intregul Ardeal, dar fiinta ei a ramas neclintita, asemenea stejarilor care-i stau de straja - unii, poate, de o varsta cu ea - cu fruntile proptite-n cer si radacinile-n pamant. Nicula e icoana neamului.
Desigur, faima ei se datoreaza, in cea mai mare masura, icoanei Maicii Domnului, zugravita in 1681 de catre popa Luca din Iclod si care, in 1699, s-a dovedit si facatoare de minuni. Manastirea este astazi cel mai mare centru de pelerinaj din Romania; spre ea se indreapta, zi de zi si saptamana de saptamana, lungi convoaie de credinciosi din toate laturile tarii, culminand cu hramul din 15 august, cand peste trei sute de mii de inchinatori, popositi in uriasul amfiteatru natural, privegheaza toata noaptea cu lumanari aprinse si imnuri de lauda, in intampinarea Liturghiei arhieresti. Cine oare a vazut atata lume si nu s-a cutremurat de atata credinta?
Manastirea Nicula trece astazi printr-un vast proces de rectitorire, incepand cu o Biserica noua, cu o Casa de Creatie, cu un Centru de Studii Patristice si Ecumenice si sfarsind cu arhondaricul, noua staretie si corpul de chilii. Totul a inceput sub mana vrednica a Parintelui Staret Arhimandrit Dumitru Cobzaru si se desfasoara acum cu implicarea Parintelui Staret Arhimandrit Andrei Coroian, asistat de intreaga obste a monahilor si fratilor, o obste in care fiecare isi cunoaste si-si recunoaste rostul sau liturgic si gospodaresc, de la altar si strana pana la roaba si tractor. Totul se face cu suflet, munca si bani. Manastirea Nicula asteapta sprijin de la toti cei ce o pretuiesc si o iubesc.
Articol realizat de Alexandrina Megyesi

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Nicula - Icoana neamului