Cetatea Coltesti

Email Imprimare PDF
Cetatea Coltesti
Cetatea Coltesti (Cetatea Trascaului), situată la vest de satul Coltesti şi la cca 5 km sud-vest de comuna Rimetea, judetul Alba, a fost construita în jurul anilor 1296 de subvoievodul Thoroczkay din Coltesti, ca cetate locuibila si cetate de refugiu.

A fost ridicata cu premeditare pe varful abrupt al unei klippe calcaroase, in urma invaziei tatare (mongole) din anul 1241, cand au fost produse pagube insemnate localitatilor Rimetea, si Coltesti. Pe turnul nordic, inalt de aproximativ 20 m, se pastreaza o inscripţie care mentioneaza ca familia Thoroczkay a construit castelul în secolul XIII.

In anul 1470 cetatea a fost confiscata de regele Matei Corvin si data voievodului Transilvaniei. In 1516 Lajos al II-lea a eliberat un nou titlu de proprietate nobilului Toroczkay Ferenc, fiindca cel vechi a fost distrus pe timpul rascoalei din 1514 de oamenii lui Gheorghe Doja.

Opunandu-se anexarii Transilvaniei de catre Casa de Austria (Habsburg) in cadrul revoltei curutilor, familia nobililor de Trascau (Thoroczkay) a fost eliminată de pe scena istoriei. In 1707 armata imperiala condusa de generalul Tige a asediat si a ocupat cetatea.

Azi se mai pastreaza o buna parte din zidurile incintei şi cele doua turnuri laterale. Cetatea este inscrisa pe Lista Monumentelor Istorice ale judetului Alba, elaborata de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania in anul 2004.

Articol realizat de Alexandrina Megyesi

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Cetatea Coltesti