Alba Iulia

Email Imprimare PDF

Alba Iulia

Alba Iulia este un oraş atractiv situat într-o zonă bogată din punct de vedere turistic. Oraşul are vechime şi importanţă în istoria ţării, lucru arătat la tot pasul de monumentele istorice, de arhitectură, dar şi de artă întâlnite.

Cetatea bastionară din Alba Iulia, cea mai reprezentativă fortificaţie bastionară de tip Vaubian din ţară, este impresionantă prin elementele decorative, dar şi prin frumuseţea celor şase porţi ale fortificaţiei, unice în arhitectura militară europeană. Între zidurile ei s-au desfăşurat evenimente importante pentru istoria poporului: epilogul lui Horea şi Marea Unire a Transilvaniei a României la 1 Decembrie 1918. Catedrala ortodoxă sau Catedrala Încoronării este expresia artistică a unităţii naţionale realizată la 1918. Este o construcţie impunătoare, în formă de cruce greacă dominată de un turn-clopotniţă, înalt de 58 de metri. Alt  monument valoros al arhitecturii medievale din Transilvania este Catedrala Romano-Catolică, construcţie ce îmbină elemente romanice cu gotice. Aici se află sarcofagul lui Iancu de Hunedoara.

Tot la Alba Iulia se află şi una dintre cele mai importante instituţii muzeale, din punct de vedere al patrimoniului şi al prestigiului ştiinţific în  România. O clădire simbolică, locul unde a avut loc un moment grandios -  Unirea de la 1 Decembrie 1918 este Sala Unirii. Aici sunt expuse în original documentele şi steagurile cu care delegaţii au venit la Unire.

Alte obiective interesante, care merită vizitate sunt: Palatul Apor, Palatul Arhiepiscopiei romano catolice, Biblioteca Bathyaneum, Castrul roman şi Cetatea Veche sau  Palatul Princiar. statuia ecvestră şi   basorelieful lui Mihai Viteazul sau Obeliscul.

De la Alba Iulia se ajunge foarte uşor în alte zone turistice atât din punct de vedere istoric sau cultural, dar şi zone pentru petrecerea timpului liber – diverse văi care oferă o oază de relaxare, unde se găsesc foarte multe cabane, noua staţiune de iarnă din Munţii Sebeşului care cuprinde 10 pârtii de schi, Munţii Apuseni unde se găsesc multe peşteri – Peştera Urşilor, Gheţarul Scărişoara, dar şi staţiunea montană de iarnă Arieşeni sau alte staţiuni turistice. O reală atracţie pentru turişti este Mocăniţa, un tren vechi, cu aburi care face legătura între Abrud şi Câmpeni.

Pentru cazare, dar şi pentru odihnă sau relaxare, există multe hoteluri care oferă condiţii foarte bună: Hotel Cetate, Hotel Hermes sau Hotel Parc; pensiuni care oferă cele mai bune servicii: Pensiunea Neptun, Pensiunea Rustiq sau Steaua Nordului sau moteluri cu preţuri avantajoase: Hanul cu Berze, Hanul dintre sălcii.

Autor: Teodora Maier

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Alba Iulia