Hai la Cazane!

Email Imprimare PDF

Probabil că mulţi dintre noi ştim că Romania este o ţară cu o foarte mare diversitate a potenţialului turistic natural. Suntem foarte norocoşi să dispunem de multe forme de relief care prin „interacţiunea cu timpul” nasc peisaje ce încântă privirile oricărui trecător.

E păcat să nu îţi iei rucsacul în spate şi să străbaţi ţara în lung şi in lat pentru a-i descoperi cât mai multe secrete şi peisaje care te lasă cu gura deschisă.

În judeţul Mehedinţi la graniţa cu Serbia Dunărea se impleteşte cu istoria şi oferă turistului o experienţă de neuitat.

Într-o singură zi ai posibilitatea să vezi o grămadă de lucruri frumoase. Indiferent unde alegi să te cazezi în Eşelniţa , Dubova, sau Orsova aproape orice administrator de pensiune de pe malul Dunării îţi poate pune la dispoziţie o barcă cu care să explorezi ceea ce se numeşte „clisura Dunării”. Într-o plimbare de câteva ore pe Dunăre poţi vedea Cazanele Mari, Cazanele Mici, Figura lui Decebal sculptată în stâncă, Tabula Traiana, Mănăstirea Mraconia şi nu in ultimul rând „Laleaua de Cazane”.

Tabula Traiana a fost construită de romani, pentru a comemora obstacolele întâmpinate de armata română la trecerea Dunării. Se află în apropiere de Cazanele Mici pe malul sârbesc. Cazanele Mici şi Cazanele Mari sunt sectore în care Dunărea se îngustează în unele locuri până la 230 de metrii. Tot în zona cazanelor adâncimea maxima a apei depaseste uneori 100 de metrii.

Pe unul din malurile Dunării putem admira Chipul lui Decebal sculptat în stâncă. Opera are 55 de m şi se află între localităţile Dubova şi Eşelniţa. Realizarea ei a durat 10 ani şi a fost nevoie de iscusinţa a 12 sculptori – alpinişti.

Un alt obiectiv important vazut atât din apă cât şi de pe uscat este Mănăstirea Mraconia. A fost ridicată pe locul unui fost punct de observaţie şi dirijare a vaselor de pe Dunăre şi este atestată documentar din anul 1453.

Dacă plimbarea pe Dunăre se face cu o barcă de maxim 6 persoane aceasta va permite accesul în Peştera Ponicova .Peştera sapă efectiv muntele şi face legătura între apele Dunării şi ale unui alt râuleţ însă acest lucru este posibil doar când apa are un anumit nivel şi acoperă stâncile din peşteră. Laleaua de Cazane este un alt motiv întemeiat pentru a face scurte opriri în timpul plimbării. Este o raritate şi o prezenţa ce contrastează cu duritatea stâncilor.

Dacă e vară şi e cald exeperienţa pe Dunăre poate continua cu plimbări cu banana sau alte distracţii cum sunt colacii traşi de barcă iar dacă vrei să vezi de sus ceea ce ai vazut din apă fă o drumeţie pe Varful Ciucaru Mare drumeţie care nu va dura mai mult de 20 de minute la pas din localitatea Dubova. Vederea panoramică a defileului îţi va tăia răsularea.

Încheie ziua cu o masă pescărească la una dintre pensiunile de pe malul Dunării ca de exemplu Steaua Dunării , Pensiunea Septembrie, Pensiunea Iulia , Pensiunea Serena, etc. Ospitabilitatea administratorilor şi poveştile despre Ada Kaleh insula înghiţită de ape te vor face să revii în cel loc.

Autor: Ioana Costinas

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Hai la Cazane!