Pestera Comarnic

Email Imprimare PDF

Pestera Comarnic

Pe langa Cheile Carasului sau Cheile Nerei, o alta mare frumusete a Muntilor Banatului o reprezinta Pestera Comarnic. Pestera Comarnic, cea mai mare pestera din carstul Muntilor Banatului si una dintre cele mai mari si cunoscute pesteri din tara este situata in satul Iabalcea din comuna Carasova. Se ajunge aici venind dinspre Resita pe drumul catre Anina pana la Crucea Iabalcei, apoi pana in satul Iabalcea.

Accesul in pestera se face printr-o intrare ce nu impresioneaza, prin muntele Navesul Mic, o alta intrare aflandu-se acolo unde apele Ogasului Ponicova intra in pestera.

Pestera, sapata in calcare cretacice sau jurasice este stransa intre masive de gresie ce-i limiteaza dezvoltarea inspre est si vest.

Accesul in pestera este facil pentru turisti, pestera prezentand doua etaje, unul superior prin care nu circula apa si unul strabatut de un curs de apa subteran.

Ochiul turistului se bucura de splendide impletituri ale naturii si timpului, aici aratandu-se la tot pasul galerii impresionante de dimensiuni foarte mari, coloane sau turnuri drepte niste lumanari. Prin intalnirea stalactitelor si stalagmitelor se isca gratioase coloane si impresionante domuri. Peretii pesterii participa si ei la spectacolul general imbracandu-se in culori ce trec  de la rosu la galben.

Jocul naturii si rabdarea timpului au sculptat aici forme ciudate si jucause, zvelte  si impunatoare astfel aparand Orga Mare si Orga Mica, Muzeul sau Zidurile Chinezesti. Langa ele, spre  bucuria privirii se arata Crocodilul, Lamaia sau Ciupercile.

Intrarea in   Sala Virgina depaseste in frumusete splendorile de pana aici ale pesterii aruncand  privirii celui ce ajunge aici coloanele sau draperiile sale superbe, domurile ori coloanele sale, totul trecut prin lumina ros-galbena a peretilor salii.

Pestera Comarnic ramane unul din punctle forte ale zonei carstice Muntii Aninei- Carasova, zona inca neexploatata turistic la adevarata sa valoare si poate de aceia cu atat mai importanta, turistul putandu-se bucura de un peisaj proaspat  si nealterat.

Autor: Marian Vilceloiu

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Pestera Comarnic