Ghetarul in flacari

Email Imprimare PDF

 

Ghetarul in flacari

Situata la o altitudine de 1165 m, pe culmea care separa spre sud Groapa de la Barsa de bazinul Vaii Galbenei, Pestera Ghetarul Focul Viu adaposteste al treilea bloc de gheata fosila, ca marime, din tara (dupa Ghetarul Scarisoara si Avenul Bortig, situate de asemenea in Parcul National Apuseni). Volumul sau este de aproximativ 25.000 m3.

Pestera este formata din doua sali si se deschide la baza unui perete de calcar printr-o intrare joasa, urmata de o galerie care coboara pana in Sala Mare. Aceasta masoara 68 m in lungime si 46 m in latime.

Cum se formeaza Ghetarul Focul Viu

Tavanul salii mari este deschis intr-o fereastra naturala uriasa, prin care o mare cantitate de zapada a cazut de afara, transformandu-se intr-o imensa gramada in centrul salii. Prin deschizatura cad si busteni, care apoi sunt prinsi ca intr-o capcana de gheata, capetele lor ramanand libere. Astfel au putrezit si au colorat interesant gheata.

Prin fereastra din tavan intra suficienta lumina pentru a dezvalui spendoarea stalagmitelor de gheata care se afla in partea opusa intrarii in pestera. In jurul pranzului, razele de soare creeaza o scena de basm, facand ca ghetarul sa para cu adevarat un foc viu, cu flacari care joaca. Unul din capetele blocului de gheata cade in abisul din crevasa adanca dintre stanci.

In spatele stalagmitelor se afla o galerie care duce spre Sala Mica, ce contine la randul ei, mai multe coloane calcaroase.

Iesirea din Pestera Focul Viu este foarte placuta, mai ales vara, cand temperatura de afara este mult peste cea din pestera. Exista doua motive pentru care gheata se pastreaza in pestera: tavanul deschis care invita aerul rece inauntru si lipsa ventilatiei care il pastreaza rece in timpul anului.

Larisa Bracea

Pentru a citi mai multe despre Parcul National Apuseni, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Ghetarul in flacari