Padurea Craiului: Izbucul Izbandis

Email Imprimare PDF

 

Padurea Craiului: Izbucul Izbandis

Urcand din comuna Suncuius (jud Bihor) pe valea Izbandisului, ajungem la capat de linie: locul de unde izvoraste apa paraului. Nu este un izvor obisnuit, ci unul carstic, care iese de sub un perete de calcar, avand un debit impresionant, unul din cele mai mari din muntii Padurea Craiului: Izbucul Izbandis. Raul subteran se formeaza cu mult inainte sa apara la suprafata, colectand apa de ploaie care se prelinge in Pestera Izbandis.

In pestera Izbandis

Ridicand privirea pe versantul stancos, vedem gura pesterii Izbandis, aparent de neizbandit, cocotata la altitudine. Accesul este posibil totusi, datorita unor cabluri si lanturi intinse pe perete.

Patrundem in pestera si coboram in galerii, avand permanent in urechi zgomotul produs de un rau subteran, care devine obsesiv. Parcursul pe rau se incheie intr-un sifon, practic o zona unde tavanul galeriei coboara foarte mult si se uneste cu apa. Speologii au demonstrat ca raul din pestera Izbandis este unul si acelasi cu apa care iese din stanca la suprafata.

Povestea tragica de la Izbucul Pesterei Izbandis

Peisajul impresionant capata valente noi, prin intamplarea tragica a lui Gabor Halasi, cel mai bun scafandru de pestera, din Romania anilor '80. In 11 noiembrie 1984, Halasi a vrut sa parcurga de unul singur portiunea dintre izbuc si pestera, penetrand resurgenta si incercand sa ajunga in pestera.

Scufundarile in pestera in general, dar mai ales in Pestera Izbandis, implica o doza foarte mare de risc si necesita multa experienta si mult sange rece. Fluxul de apa depune aluviuni deosebit de fine pe fundul galeriei, asternand un strat de mal care se ridica la cea mai mica atingere, blocand inaintarea.

Acesta a fost motivul pentru care Gabor Halasi a intrat pe la izbuc, sperand ca apa sa scoata afara malul care inevitabil se ridica. In timpul scufundarii, scafandrul desfasoara un fir ghid, un fir al Ariadnei, care il ajuta sa gaseasca drumul de intoarcere, mai ales daca apa se tulbura. Vizibilitatea poate scadea la zero, iar scafandrul pluteste intr-o ciocolata pe care nu o strapunge nici cea mai buna lanterna.

Apa care iese la Izbandis coboara foarte mult in adancime, pentru ca apoi sa urce din nou in pestera, formand o galerie in forma literei V. Fiind primul explorator, Halasi nu a stiut care este adancimea acestei galerii submerse. La 40 de metri adancime, invaluit de norul de ciocolata, pierzand probabil simtul orientarii, nemaistiind incotro e iesirea, scafandrul a fost cuprins de asa-numita "panica de sifon". A fost gasit fara viata de echipa de salvatori, 3 zile mai tarziu, dar avand suficient aer comprimat in butelii si in plamani.

Omagiu la Izbandis in muntii Padurea Craiului

Daca aveti drum in zona Suncuius, in muntii Padurea Craiului, la aproximativ 1 km de asfalt, pe Izbandis in sus, veti gasi acest izbuc cu nume rezonand victorios. Duceti cu voi si o lumanare pentru sufletul curajosului scafandru Gabor Halasi, deschizator de drumuri.

Autor: Larisa Bracea

Pentru a citi despre un alt obiectiv turistic din Bihor, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Padurea Craiului: Izbucul Izbandis