Culmile Buzaului

Email Imprimare PDF

 

Culmile Buzaului

Incadrati intre muntii Ciucas la vest, Muntii Vrancei la est, culmile Subcarpatilor de Curbura la sud si Clabucetele Intorsurii la nord, Muntii Buzaului se desfasoara pe o suprafata de aproape 1.900 kmp. In sud si in nord, contactul cu regiunile limitrofe este subliniat prin diferentele de nivel de 200 – 350 m, ce apar adesea sub forma unor versanti abrupti. Acest aspect este si mai pregnant pe aliniamentul Paltineni-Colti-Lopatari, adica acolo unde eroziunea a pus in evidenta pereti abrupti, alcatuiti din strate groase de gresie, in pozitie verticala. Limita fata de muntii din est si vest se poate urmari in lungul vailor Buzau, Siriu in vest, Basca Mica, Basca Mare in est, al unor inseuari largi, intre Varful Furu Mare si Ivanetu in sud-est, Lacauti-Menesbert in nord-est, si culmi joase.

Fiind situati in apropierea unor areale des populate, la aproximativ 50 km de Brasov si 80 km de Buzau, acesti munti sunt strabatuti de o artera importanta, lucru care faciliteaza accesul si face din ei o zona turistica de interes. Masivele Penteleu, Siriu, Podu Calului si Culmea Ivanetu, in cadrul carora exista mai multe trasee marcate, se afla in partea central-sudica a regiunii, ele fiind separate de vaile Buzau, Basca Mica si Basca Rosilei.

Masivul Penteleu
este denumit “Regele Muntilor Buzaului”, avand o altitudine maxima de 1.772 m, in Varful Penteleu, unde se unesc ele cinci culmi: Cernetu, Coraiu, Zanoaga, Piciorul Caprei, Viforata. Se afla la extremitatea estica a muntilor Buzaului, fiind despartit de Muntii Vrancei si Masivul Podu Calului prin culoarele vailor Basca Mare si Basca Mica. Impresioneaza indeosebi prin culmile sale prelungi, pajisti intinse si prin perspectiva larga pe care o ofera asupra Carpatilor de Curbura. Multe legende si cantece haiducesti, dintre care cele mai cunoscute sunt cele despre haiducul Gheorghelas, vorbesc de faptele de vitejie ale oamenilor acestor meleaguri de pe culmile si vaile Penteleului. In luna mai afiecarui an, la Gura Teghii, se organizeaza Festivalul „Pe urme de balada”, o adevarata sarbatoare a dansului, cantecului si portului popular buzoian.

Masivul Podu Calului, incadrat de raurile Buzau, Basca Mare si de Basca Rosilei, are o pozitie centrala. Este mai scund fata de vecinii sai, inaltimea maxima fiind de 1.440 m. Obiectivele turistice sunt axate indeosebi pe vai si in vecinatatea asezarilor. Este strabatut de cursuri de apa avand praguri, iar pe raul Casoca se afla Cascada Casoca (Pruncea) si „Ascunzatoarea haiducului Gheorghelas”. Padurile acestui masiv adapostesc cerbi.

Pentru a citi despre un alt obiectiv turistic din Buzau, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Culmile Buzaului