Pestera Limanu

Email Imprimare PDF

 

Pestera Limanu

La 5 kilometri de Mangalia, in apropiere de Vama Veche, te asteapta un loc incarcat de mister si istorie, in jurul caruia s-au tesut legende – Pestera Limanu, asemanatoare cu cea mai lunga pestera din lume, Pestera Mamut din S.U.A.

Oameni de vaza de la noi, precum Vasile Parvan, au lansat supozitia ca Limanu ar fi aceeasi cu Keiris, unde geto-dacii s-au adapostit in timpul domniei lui Dapys. In acele timpuri, proconsulul romanilor, Marcus Licinus Crassus, a venit in zona pentru a cuceri intreaga regiune a Dobrogei. Oamenii au coborat sub pamant, dar romanii au cautat in toate intrarile intortocheate, le-au astupat si i-au infrant pe cei de acolo prin infometare. Exista dovezi, precum incaperi zidite, galerii care au fost prelucrate de oameni si folosite ca si adapost, ori chiar altare sau morminte, care ne fac sa credem ca aceasta pestera a una si aceeasi cu stravechea Keiris.

Pestera Limanu mai este cunoscuta si sub numele “La icoane” sau “Pestera de la balta”, nume ce provine de la chipurile din piatra care se afla chiar la intrarea in pestera. Se presupune ca aceste figuri ar fi fost facute ca un semn de recunoastere pentru locul prin care se intra sub pamant. Imaginile pictate din interiorul cavernei infatisau oameni cu o pata neagra in mana dreapta. Se povesteste ca ei ar fi apartinut unei categorii de seama, ferita de rau, pestera fiind pentru acestia un loc de meditatie sau refugiu.

Din datele tehnice ale pesterii-labirint putem enumera: lungimea de peste 3.000 de metri, intrarea situata la o altitudine de 25 de metri, orientata spre sud, larga de 3, 5 metri si inalta de 1,4 si temperatura constanta de 12 grade C. Lipsa curentilor de aer a facut ca in galeriile din sectorul doi al pesterii sa se dezvolte o fauna bogata, caracteristica pesterilor si depozitelor de guano, populata de lilieci. Pestera de langa Mangalia da impresia unui oras imens, organizat in trei cartiere, galeriile aparand ca niste stradute intretaiate care comunica unele cu altele sau se infunda brusc.

Pentru unicitatea ei, Limanu a fost declarata rezervatie speologica inca din anul 1959, astfel ca merita sa o treci pe lista locurilor vizitate, macar in parte, pentru ca daca ar fi sa o parcurgi in intregime, ai avea nevoie de cateva zile bune.

Autor: Diana Petrut

Pentru a citi si despre salinele din tara noastra, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Pestera Limanu