Cheile Ordancusei

Email Imprimare PDF
Cheile Ordancusei

Situate în partea de sud a Munţilor Bihor, în acest ţinut de poveste în care apa a ştiut să-şi afle drumul luptându-se cu  piatra, se găsesc la tot pasul  urme  ale întâlnirii calcarului cu apa. Aici putem străbate şi Cheile Ordâncuşei la se ajunge dupa 20 de minute de mers din centrul localităţii Garda de Sus. Cheile s-au format pe valea pârâului Ordâncuşa şi desi ele nu impresionează în tot locul prin abruptul pereţilor au o mulţime de arcade, intrări, bolţi sau peşteri care fac din Cheile Ordâncuşei un interesant obiectiv turistic, cu atât mai mult cu cât acestea se află situate în drumul spre Peştera Scărişoara.

Înainte de vărsarea în pârâul Garda Seaca, râul Ordâncuşa curge printr-o vale largă cu versanţi împăduriţi. Străbătând valea Ordâncuşei, odată cu ajungerea în dreptul peşterii Poarta lui Ionele, începe strânsura puternică a pereţilor calcaroşi. Aici apa curge într-o albie îngustă, cu pereţi verticali şi atât de abrupţi încât deasupra capului ai doar o palmă de cer. Pentru a depăşi unele sectore ale cheior s-au construit punţi de beton. Relieful se răsfaţă aici, născând diverse forme în calcar, arcade, nişe ori guri de peşteri. Dintre formele carstice mai cunoscute turiştilor sunt Corobana Mică de la Chei şi Corobana Mare. Depăşind aceste forme carstice, calcarul dispare înlocuit fiind de rocile dure, cristaline, iar după aproape 2 km se ajunge la capătul Cheilor Ordâncuşei ce dispar odată cu depărtarea pereţilor. Peisajul se linişteşte, râul este însoţit de drum până la izvoare.

Importante pentru că deschid drumul către Peştera şi Gheţarul de la Scărişoara, Cheile Ordâncuşei trezesc de la sine un important interes pentru cei ce străbat sudul Munţilor Bihor întregind şi ele prin frumuseţea lor aceste locuri.

Autor: Marian Vilceloiu

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Cheile Ordancusei