Sarmizegetusa Regia: Cea mai mare fortificatie daco-geta de pe teritoriul Romaniei

Email Imprimare PDF

 

Sarmizegetusa Regia: Cea mai mare fortificatie daco-geta de pe teritoriul Romaniei

Sarmizegetusa Regia este cel mai mare habitat cunoscut astazi in lumea dacica. Vestigiul este situat in satul Gradistea Muncelului, judetul Hunedoara si este cunoscut ca fiind capitala fostei Dacii, inainte de colonizarea romana.

Numele cetatii a fost mentionat in scrieri importante cum ar fi Ulpia Traiana sau Civilizatia geto-dacilor, precum si in lucrari universitare cum ar fi Limba traco-dacilor.

Sarmizegetusa Regia este cunoscuta ca fiind cea mai mare fortificatie daco-geta de pe teritoriul Romaniei. Situl antic este construit in intregime pe terase antropogene, in varful unei stanci de circa 1.200 m si se intinde pe o suprafata de 6 km.

Asezarea civila ocupa zeci de terase artificiale, dintre care au fost cercetate pana in prezent numai cateva. Aici se aflau grupuri de locuinte, ateliere mestesugaresti, depozite, hambare, instalatii de captare si distribuire a apei potabile.

Bijuterii din Tezaurul dacic

Imaginea exacta a Sarmisegetuzei nu este cunoscuta pe de-a intregul datorita ocupatiei romane ce a distrus mult din constructia initiala.

In partea estica a sitului s-a descoperit in 1988 un atelier monetar. Cele mai multe ateliere descoperite sunt ateliere de fierarie, dar au fost descoperite si cercetate si ateliere ceramice sau pentru pentru fabricarea sticlei.

Pe teritoriul acestui sit au fost gaite numeroase bijuterii, monede, obiecte de aur si argint ce fac parte din Tezaurul dacic

Inclusa in patrimoniul UNESCO

Sapaturile arheologice sistematice au evidentiat mai multe zone functional diferite, de la cetate, la asezarea civila. 

Toate cele 6 fortarete construite in acea perioada, cum ar fi Sarmisegetuza Regia, Luncani-Piatra Rosie, Costesti-Cetatuie, Capalna, Banita si Costesti-Blidaru, care formau sistemul de aparare al lui Decebal au fost incluse in patrimoniul cultural mondial al UNESCO.

Pentru a citi si despre cea mai recenta descoperire facuta la Sarmisegetuza Regia, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Sarmizegetusa Regia: Cea mai mare fortificatie daco-geta de pe teritoriul Romaniei