Pestera Polovragi, caverna care si-a schimbat iluminatul pentru lilieci

Email Imprimare PDF

 

Pestera Polovragi, caverna care si-a schimbat iluminatul pentru lilieci

Una dintre cele mai mari si deosebite pesteri din judetul Gorj si din Europa se afla pe teritoriul comunei Polovragi, intre localitatile Horezu si Baia de Fier, la o altitudine de 670 m. Pestera Polovragi are o lungime cercetata de 11 km, din care doar 800 m reprezinta traseu vizitabil pentru turisti. Caverna este partial iluminata, sistemul fiind  modificat  din cauza liliecilor.

Pestera Polovragi este formata pe mai multe nivele, avand galerii accesibile oricui, dar si galerii care ar pune mari probleme chiar si speologilor foarte experimentati.

De la Culoarul Stalpului, la cel Sufocant

Primul sector se intinde de la deschidere si pana la Culoarul Stalpului si incepe cu doua culoare laterale mici, mai important fiind cel din dreapta, Culoarul Liliecilor.

Cel de-al doilea sector, Sectorul Ogiva, incepe dupa aproximativ 400 m de la intrare si pe parcursul lui galeria isi mentine latimea, insa devine mult mai scunda (1-2,5 m ).

Ultimul sector, cuprins intre Culoarul Sufocant si capatul nordic al galeriei, continua pestera pana in dreptul unui sorb aproape colmatat. In aceasta portiune, atat latimea cat si inaltimea galeriei se reduc, sinuozitatea se accentueaza si se observa multe prabusiri si material aluvionar.

Iluminat pentru lilieci

Pestera Polovragi este o pestera calda si umeda, cu o temperatura constanta de 9 grade si umiditate medie de 90%. Caverna gazduieste o colonie de hibernare de aproximativ 300 de lilieci cu potcoava.

Accesul turistilor in pestera a fost restrictionat si din cauza faptului ca liliecii hiberneaza o buna perioada din an. De altfel, din aceeasi cauza a fost modificat si sistemul de iluminat in aceasta pestera. Schimbarea sistemului a costat circa 5.000 de lei, fiind fost achizitionate 50 de lampi stradale, cu lumina rece, care sunt puse in functiune in momentul vizitelor.

Conform autoritatilor, becurile cu incandescenta determinau cresterea temperaturii interioare. Lumina rece, in schimb, le face bine liliecilor.

Pestera Polovragi are peste 20.000 vizitatori anual, fiind a treia pestera din Romania ca numar de turisti, dupa Pestera Muierilor si Pestera Ursilor.

Pentru a cauta cazare in judetul Gorj, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.touristica.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Pestera Polovragi, caverna care si-a schimbat iluminatul pentru lilieci