Legendele Manastirii Putna: Degetul lui Daniil Sihastrul si sageata trasa din munti

Email Imprimare PDF

 

Legendele Manastirii Putna: Degetul lui Daniil Sihastrul si sageata trasa din munti

La 72 kilometri de Suceava se afla Manastirea Putna, unul dintre cele mai importante centre culturale, religioase si artistice romanesti, supranumita "Ierusalimul Neamului Romanesc". Lacasul de cult este inconjurat de mai multe legende care vorbesc despre modul in care a fost ridicat. 

Ctitorita de Stefan cel Mare, Manastirea Putna a fost ridicata intre 1466-1469, dupa cucerirea cetatii Chilia, pe o veche vatra sihastreasca, care existase aici cu un secol in urma. Casa Domneasca, chiliile, zidul de aparare si Turnul Tezaurului au fost construite intre 1473-1481. 

Biserica originala a suferit mari modificari in perioada 1653-1662, cand a fost reconstruita de Vasile Lupu si succesorii sai, insa liniile arhitectonice initiale, specifice stilului moldovenesc, s-au pastrat. Alte transformari au mai fost facute dupa intrarea sub ocupatie habsburgica, dar si in 1902-1904, cand au loc lucrari ample, sub conducerea arhitectului vienez K. A. Romstorfer. Astazi, singura cladire ramasa din vremea lui Stefan cel Mare este Turnul Tezaurului

Sageata trasa din varful muntelui

Conform cronicarului Ion Neculce, atunci cand s-a hotarat sa aleaga locul pe care avea sa fie zidita Manastirea, Stefan-Voda a tras cu arcul dintr-un varf de munte. Unde a cazut sageata, acolo s-a ridicat biserica. 

Chiar si in zilele noastre se pastreaza un fragment din trunchiul unui paltin, in care se spune ca s-ar fi infipt sageata lui Stefan. 

Ingerii de pe locul sfant

Legenda povesteste, insa, ca voievodul fiind invins candva intr-un razboi si ratacind ranit prin tara ar fi ajuns la Chilia lui Daniil Sihastrul, de pe valea Viteului, care, la miezul noptii, i-ar fi aratat cu degetul catre un anumit loc, intrebandu-l de trei ori daca vede ceva.  

A treia oara, voda i-ar fi raspuns ca vede niste lumini, la care sihastrul a precizat ca acelea nu-s lumini, ci ingeri, si ca locul respectiv este sfant, drept care, daca vrea sa-i biruie pe vrajmasi, trebuie sa ridice acolo o manastire. 

Supa victorie, Stefan si-a tinut fagaduiala, construind Manastirea Putna, la temelia careia a poruncit sa se zideasca "o caldare mare cu galbeni" si numeroase odoare de aur si argint. Se spune ca degetul lui Daniil Sihastrul, pastrat in biserica, este cel cu care i-a aratat voievodului locul unde sa ridice manastirea.

Pentru a citi si despre celelalte manastiri din judetul Suceava, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai multe...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Legendele Manastirii Putna: Degetul lui Daniil Sihastrul si sageata trasa din munti