Pestera Ursilor din Bihor: Un cimitir subteran descoperit accidental (VIDEO)

Email Imprimare PDF

 

Pestera Ursilor din Bihor: Un cimitir subteran descoperit accidental

O pestera inedita descoperita accidental in urma cu doar 36 de ani continua sa-i uimeasca pe cei care ii trec pragul. Este vorba despre Pestera Ursilor din judetul Bihor, un „cimitir subteran” cu o lungime de peste un kilometru, deschis publicului in 1980. 

Situata in imediata apropiere a localitatii Chiscau, comuna Pietroasa, la o altitudine de 482 de metri, Pestera Ursilor a fost descoperita in 1975 de catre un miner care a dinamitat un filon pentru exploatarea marmurei. 

Tragedia ursilor blocati

Numele pesterii din judetul Bihor se datoreaza unor fosile de „ursi de caverna” descoperite acolo. Ramasi fara apa si fara hrana, aproximativ 140 de ursi au inceput sa se manance intre ei. Unul dintre acesti ei este expus si astazi publicului in zona amenajata de la nivelul superior. 

Interiorul pesterii se distinge prin diversitatea formatiunilor de stalactite si stalagmite existente, dar si prin cantitatea impresionanta de urme si fosile ale ursului de caverna - Ursus spelaeus - care a disparut acum 15.000 de ani. Pe langa acesta au mai fost descoperite si fosile de capra neagra, ibex, leu si hiena de pestera. 

Trei galerii speciale

Pestera Ursilor este compusa din galerii aflate pe doua nivele. Prima galerie, cea superioara, in lungime de 488 m poate fi vizitata de turisti, iar cea de-a doua, lunga de 521 m este rezervata cercetarilor stiintifice.

Galeria superioara, disponibila vizitarii, este compusa din trei galerii si diferite sali: Galeria "Ursilor" (sau Galeria Oaselor); Galeria "Emil Racovita"; Galeria "Lumanarilor"; Sala Lumanarilor; Sala Spaghetelor; Sala Oaselor.

Printre formatiunile de stalactite si stalagmite se remarca Palatele fermecate, Lacul cu nuferi, Mastodontul si Casuta Piticilor.

Pentru a cauta cazare in Bihor, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Pestera Ursilor din Bihor: Un cimitir subteran descoperit accidental (VIDEO)