Ce cauta Sfarma Piatra in Retezat si cine pazeste statiunea Straja

Email Imprimare PDF

 

Ce cauta Sfarma Piatra in Retezat si cine pazeste statiunea Straja

Raiul pesterilor din Romania, cum e numita zona din Retezatul Mic unde pasionatii de speologie petrec clipe de neuitat in fiecare an, este un loc insufletit de povesti si legende stravechi care fac deliciul drumetilor din ziua de azi. Una dintre ele e legata de mesterul Vulcan, nimeni altul decat ucenicul lui Sfarma Piatra, care a realizat minunatiile ce pot fi admirate astazi in statiunea Straja.

Strajerul lui Sfarma Piatra

Retezatul Mic este situat la sud de Valea Lapusnicului, unde se afla pesterile Ursoaicei, Zeicu, Dalma cu Brazi si pestera cu Cuie. Pe vremea lui Sfarma Piatra, mesterul Vulcan ar fi cioplit in munte formele pe care astazi turistii le pun pe seama maiestriei naturii. Si tot in vremuri de legenda se spune ca Sfarma Piatra l-ar fi inchis intr-un turn pe flacaul Straja, pentru a veghea intreaga zona. Straja, de numele caruia se leaga cunoscuta statiune de astazi, a fost blestemat de o vrajitoare sa vada doar cu un singur ochi. Numai ca acest ochi poate vedea pana hat, departe si e folosit de Sfarma Piatra drept strajer al zonei.

Viteazul Iorgovan

Tot aici se mai afla si pestera Iorgovanului, un alt loc de legenda. Povestea spune ca viteazul Iorgovan s-ar fi luptat cu un balaur, doar cu ajutorul buzduganului sau. Dupa ce a castigat lupta, Iorgovan ar fi tarat balaurul prin munti, creand astfel Valea Jarului. Turistii care vor sa dea crezare legendelor stravechi pot vedea in Piatra Iorgovanului, situata la o altitudine de peste 2.000 de metri, silueta viteazului de odinioara si a buzduganului sau.

Statiunea Straja

Cei care se aventureaza astazi la Straja au numai de castigat, frumusetile zonei fiind intregite si de o infrastructura turistica bine pusa la punct. Aici sunt mai multe cabane si localuri de petrecere a timpului liber, iar pentru pasionatii de schi, o excelenta partie, dotata cu teleschi si extrem de cautata de acei turisti pasionati  de sporturile de iarna.

Pentru a citi mai multe despre statiunea Straja, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Ce cauta Sfarma Piatra in Retezat si cine pazeste statiunea Straja