Campia Baraganului, inconjurata de legende

Email Imprimare PDF

 

Sectorul estic al Campiei Romane, cunoscut sub numele de Campia Baraganului, nu este renumit numai pentru solul sau negru si intinderile nesfarsite. Printre dealurile care rasar acolo din senin si dispar la fel de brusc, printre padurile cu vai si ape imbratisate de stufaris, se spune ca exista si astazi comori stravechi ingropate. Cei care le gasesc, insa, nu au parte decat de rele, intrucat aceleasi legende vorbesc despre blesteme crunte care pazesc aurul ascuns.

Printre cele mai celebre locuri unde circula astfel de povesti se numara La Movila. Pe vremea comunismului, un localnic ar fi gasit acolo un ulcior plini cu monede de aur. Nu a tinut banii doar pentru el, ci i-a impartit cu mai multi localnici. Legenda spune, insa, ca nu a trecut mult si militienii au aflat de gestul barbatului. Drept pedeapsa, le-au confiscat taranilor toate monedele gasite.

Fantana blestemata

O alta legenda legata de Campia Baraganului se refera la un satean norocos care a gasit tot monede de aur, insa de ordinul sutelor. Spre deosebire de cealalta poveste, acesta n-a spus nimanui ce a gasit.

Ceilalti localnici au obervat, insa, cum barbatul se imbraca din ce in ce mai scump, isi ridica locuinte din ce in ce mai impunatoare si se lauda cu cele mai bogate turme. Dupa cateva luni, blestemul comorilor din Campia Baraganului s-a napustit si asupra sateanului imbogatit: aparent fara niciun motiv, sotia lui s-a aruncat intr-o seara intr-o fantana.

Aceeasi soarta a avut-o apoi si ginerele barbatului. Tragedia s-a petrecut dupa doar cateva saptamani dupa prima pierdere suferita. Blestemul nu s-a oprit, insa aici. La un an de la moartea ginerelui, fiica sateanului si-a pus capat zilelor spanzurandu-se. Strangul l-a atarnat de aceeasi fantana unde au pierit celelalte doua rude.

Biserica de peste deal

O alta legenda din Campia Romana la fel de macabra prezinta povestea unui localnic care a gasit galbeni la radacina unui nuc. Dupa ce a ignorat o voce aparuta in vis, care ii poruncea sa cladeasca o biserica in locul unde a gasit banii, fiul barbatului, de doar doi ani, a murit spanzurat de gratiile patutului.

Vocea i-a poruncit apoi din nou sa ridice o biserica, in caz contrar urmand sa fie supus la incercari si mai grele. De aceasta data, barbatul a respectat porunca, iar biserica sta si astazi marturie in satul respectiv.

Pentru a citi si despre manastirile de la noi din tara, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Campia Baraganului, inconjurata de legende