Biserica Neagră – Braşov

Email Imprimare PDF

Biserica Neagră – Braşov

Nu poţi să spui Braşov fără să te gândeşti la Biserica Neagră, Strada Sforii, Piaţa Sfatului, rezervaţia Tâmpa., Poiana Braşov.

Oraşul Braşov a fost atestat documentar în anul 1234, dar sub denumirea de Corona, apoi Barasu şi în final Braşov, în anul 1288 şi a fost unul dintre cele mai importante oraşe din Transilvania.

Orasul Braşov a fost mereu recunoscut pentru calitatea şi diversitatea mărfurilor, pentru armele care se fabricau aici. Poziţia privilegiată a oraşului au ajutat ca acest oras să se dezvolte ca un adevărat centru comercial.

Biserica Neagră este unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice din Braşov, fiind şi cea mai mare biserică gotică din Trasilvania, dar şi „cel mai mare edificiu religios între Viena şi Istanbul”.

Biserica Neagră a fost construită în jurul anul 1388 în stil gotic şi se numea iniţial Biserica Sfânta Maria. După anii 1420, biserica a fost distrusă de invaziile turceşti, iar prin urmare, definitivarea lucrării bisericii a avut loc doar în anul 1477.

Acest lăcaş de cult are 90 de metri lungime, lăţimea variază de la 25 la 37 metri, iar înălţimea turnului cu cruce atinge 65 de metri, iar capacitatea bisericii este de 5 000 persoane.

În anul 1689, un incendiu a distrus în mare parte biserica, iar din cauza fumului, restaurarea ei a durat cam 100 de ani. Tot de aici vine şi denumirea bisericii, şi anume, Biserica Neagră, în germană Die Schwarze Kirche, în maghiară Fekete Templom. Incediul a distrus acoperişul înalt de 20 de metri, iar meşterii veniţi din oraşul Danzing au refăcut bolţile în stil baroc, şi nu gotic.

Clopotniţa bisericii adăposteşte cel mai mare clopot de bronz din ţară, acesta cântăreşte peste 6 tone.

În interiorul Bisericii Negre, puteţi admira o orgă care are 4 000 de tuburi, şi este una dintre cele mai mari din Europa. Ea a fost construită între anii 1836 – 1839 de către constructorul de orgi Buchholz din Berlin. Săptămânal se organizează concerte de orgă.

Tot aici vom găsi cea mai mare colecţie de covoare vechi din Asia Mică ce datează din perioada secolelor XVII-XVIII, reprezentând un tezaur cu o valoare inestimabilă al Bisericii Negre.

Nu putem trece cu vederea nici vechile monumente funerare ale unor personalităţi braşovene ce sunt zidite în spaţiile laterale ale antreului de vest, o pânză pictată în ulei ce prezintă „Nunta din Cana”, opera pictorului Hans Eder, o serie de statui reprezentând pe Sfântul Ioan Botezătorul, Toma Plebeanul, Sfântul Iacob Pelerinul, Isus Savaltor Mundi, Fecioara Maria, Pavel, Luca şi Sebastian.

În exterior, puteţi admira deosebitele statui de pe contraforturi, care în timp au fost înlocuite cu copii, originalele putând fi admirate în interiorul bisericii.

Daca priviţi cu atenţie, veţi observa o statuie atipică, o statuie ce reprezintă un copil ce stă să cadă.

Legenda spune că printre muncitorii ce au lucrat la construcţia bisericii, era un ucenic tare priceput, şi invidiat de către unul dintre meşteri. Acesta în invidia lui pe talentul ucenicul, recurge la un gest nebunesc şi îl împinge de pe marginea acoperişului. Statuia a fost ridicată de către ceilalţi muncitori care au asistat la această faptă crudă.

Braşov este oraşul în care nu aş refuza niciodată o plimbare!

Pentru a cauta cazare in Brasov, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.deweekend.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Biserica Neagră – Braşov