Cimitirul vesel din Comuna Săpânţa – judeţul Maramureş

Email Imprimare PDF

Cimitirul vesel din Comuna Săpânţa – judeţul Maramureş

Săpânţa, faimoasa comună din judeţul Maramureş, se află la aproximativ 18 km de Sighetu Marmaţiei. Aceasta este celebră în primul rând pentru Cimitirul Vesel, datat din anul 1935 şi înscris la Lista Munomentelor Istorice 2004, cod MM-IV-s-A-04832.

Cimitirul Vesel se află în centrul comunei şi cuprinde peste 800 de monumente de artă populară, fiind considerat un unicat de mare valoare. Este opera de-o viaţă a renumitului artist popular Ioan Stan Pătraş, care, într-o manieră cât se poate de originală a făurit crucile funerare din lemn de stejar, pe care apoi le-a pictat şi sculptat cu epitafuri în versuri populare prin care a înlăturat dramatismul, a ironizat moartea cu luciditate şi umor, punând accent pe triumful vieţii.

Toate crucile funerare sunt vopsite în nuanţe de albastru (renumitul “albastru de Săpânţa”), îmbinate cu alte ornamentaţii de culori aprinse. Fiecare epitaf redă în câteva scurte versuri şi în modul cel mai sugestiv momentele importante ale celui răposat, iar deasupra epitafului este pictat chipul acestuia. Majoritatea epitafurilor au o notă de umor, fapt ce a atras şi denumirea de “Cimitirul Vesel”.

Şi pentru că Cimitirul Vesel nu este singurul obiectiv turistic al comunei, la intrarea în Săpânţa este aşezată cât se poate de strategic o hartă a comunei pe care se regăsesc principalele obiective turistice, printre care: Cimitirul Vesel, vâltoarea satului, cascada, izvor de apă minerală, păstrăvarie, etc.

Este un loc deosebit de pitoresc, în care veţi regăsi faimoasa ospitalitate a maramuresenilor, care cu siguranţă vă vor îmbia cu produsele tradiţionale ale zonei.

Sapanta este un loc în care relaxarea şi voia bună sunt la rang înalt şi pe care îl recomand sincer tuturor celor care încă nu au descoperit această zonă deosebit de frumoasă a ţării noastre!

Pentru a cauta cazare in Maramures, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Ctieste mai mult..

Sursa: www.deweekend.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Cimitirul vesel din Comuna Săpânţa – judeţul Maramureş