Aici, 13 e cu noroc

E-mail Nyomtatás PDF
There are no translations available.

 

Aici, 13 e cu noroc

Din categoria istorie, cultura si agrement intr-un singur loc, am ales pentru cei care ne citesc, Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, mai exact Muzeul Traditiei Aulice. Adapostit de Palatul Mogosoaia, acest muzeu a fost infiintat in anul 2000 si se constituie ca o sinteza a sute de ani povestita de 13 incaperi.

Scara de onoare este spatiul dedicat voievodului Constantin Basarab Brancoveanu, prin doua portrete, dar si prin elemente precum stema Basarabilor si cea a Cantacuzinilor si covorul persan sah-in-sah, cu simboluri regale, care marcheaza pozitia voievodului in zona de influenta a Orientului.

Sala Turco-Persana a Muzeului Traditiei Aulice reuneste obiecte provenite din Balcani sau din vestul si centrul Asiei precum covoare, tesaturi, broderii, piese de ceramica sau arama, vegheate de harta Persiei.

De cum treci Sala Turco-Persana dai de Sala Ortodoxa, inchinata vocatiei de slujitor al Bisericii si de ctitor, a lui Constantin Brancoveanu fiind expuse aici icoane pe lemn, o fresca, xilogravuri, usi imparatesti, un serafim si un felon.

Daca simti ca deja ai probleme cu orientarea printre atatea incaperi, nu te panica, pentru ca urmeaza la timp Sala Hartilor.Colectia de harti ocupa o parte din holul cu mozaic e aur in care Martha Bibescu isi primea oaspetii si prezinta o reprezentare grafica a mutatiilor istorice la care principatele dunarene au fost parte in secolele XVII-XVIII, dar si a schimbarii granitelor statelor cu care Tarile Romane au dialogat comercial, politic si cultural.

Dupa ce ti-ai recapatat spiritul orientarii, ai ocazia sa admiri Imagini din Tarile Romane, sa hoinaresti prin Muntenia si Moldova cu ajutorul stampelor imprimate in prima jumatate a secolului al XIX-lea.
Ai obosit? Nu se poate, esti abia la jumatatea drumului si mai e pana sa spui cu mana pe inima ca ai parcurs muzeul din scoarta-n scoarta.

Autor: Diana Petrut

Pentru a citi un alt articol, despre Muzeul de Etnografie din orasul Lugoj, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Aktuális oldal: Látványosságok