Calatorie pe Domogled sau locul de unde se vede casa

E-mail Nyomtatás PDF
There are no translations available.

Calatorie pe Domogled

Datorita frumusetii peisajului dar si a florei si faunei de aici, valea Cernei, una dintre cele mai spectaculoase din Carpatii Meridionali, impreuna cu Masivul Domogled formeaza o arie protejata cu o suprafata de 61.221 ha.

Calatoria in zona Domogled-Valea Cernei se face pornind din Baile Herculane. In statiune se ajunge fie pe sosea pe DN6, dinspre sudul si vestul tarii, fie pe pe calea ferata.

Baile Herculane este situata la 160-170m alt, intr-un decor montan de mare frumusete, fiind stransa de jur-imprejur de Muntii Cernei si Muntii Mehedinti. Muntii Mehedinti formeaza un perete calcaros impunator unde aflam Masivul Domogled ce se ridica cu pana la 1000 m deasupra statiunii. Numele masivului Domogled are rezonanta slava, fiind talmacit drept ,,locul de unde se vede casa”.

Alegem sa plecam inspre Domogled din Herculane – Crucea Alba – Grota lui Serban – Varful Domogled.

Pana la Crucea Alba traseul este comun, fara dificultati. Se zareste mai sus, dupa ce lasam in urma hotelul Cerna si izvorul mineral, Crucea Alba. Ultima portiune pana la Crucea Alba se strabate pe niste barne – Cararea Pisicii. Legenda spune ca aici in timpul primului razboi mondial, un ofiter ar fi cazut impreuna cu calul sau intr-o prapastie dupa ce podul pe care treceau a cedat.

Sub noi se vede statiunea Baile Herculane, serpuind odata cu raul Cerna, cu cladirile inghesuite pe fundul depresiunii. Mai departe, dupa un suis pe o carare ingusta ajungem la Grota lui Serban.

Urcam mai departe pe un suis din ce in ce mai greu pana in creasta vestica a masivului Domogled ce ne conduce mai intai pe Domogledu Mic (1099m) si apoi pe Domogledu Mare (1105m). De pe Domogledu Mare zarim inspre rasarit o frumoasa perspectiva a Podisului Mehedinti, inspre apus dezvaduindu-se privirii Muntii Almajului si mica Depresiune a Mehadiei. Din culmea ce leaga Domogledul cu Varful Soimului o poteca se desprinde si ne conduce la Pestera Dracului sau Pestera din Domogled. Pestera, cu 192 m lungime este bogata in formatiuni calcaroase, remarcandu-se stalpii de stalagmite.

Foarte apreciat pentru valoarea peisajelor ca si pentru speciile de plante si animale cu origini meridionale (pinul negru banatean, inul galben de Banat, alunul sau pinul turcesc respectiv vipera cu corn, potarnichea de stanca) Domogledul, desi nu atinge inaltimi impresionante, poate constitui oricand o plimbare placuta la sfarsitul saptamanii.

Autor: Marian Vilceloiu

Rezervare

Aktuális oldal: Látványosságok