Trovantii de la Costesti, una din minunile naturale ale Romaniei

E-mail Nyomtatás PDF
There are no translations available.

 

Trovantii de la Costesti, una din minunile naturale ale Romaniei

Cine ajunge in localitatea Costesti, din judetul Valcea, este imposibil sa nu fie surprins de locul fara de seaman in care troneaza trovantii. Cu un aspect ciudat, o combinatie de neinteles intre frumos si bizar, aceste elemente naturale cresc practic din pamant in forme artistice uluitoare. Zona este considerata rezervatie naturala, si este unica in Europa.

Definitia trovantilor

Trovant este un cuvant cu care geologii definesc o portiune dintr-un strat de nisip, cimentata de apele calcaroase. Secretia neuniforma a cimentului le confera trovantilor diferite forme spectaculoase. Ei exista in mai multe locuri din Romania, dar nicaieri asa de bine delimitati ca la Costesti. Dimensiunile lor variaza, de la cativa centimetri, pana la cinci metri.

Elemente sferice

Cei mai multi trovanti de la Costesti au forma sferica si elipsoidala. Cei mai apreciati sunt cei care contin mai multe elemente sferice si creeaza un model asemanator cu cifra opt. Localnicii au luat de-a lungul timpului astfel de roci, gresie silicoasa in termeni de specialitate, pentru a le folosi pe post de decor in propria locuinta.

Formati dintr-o delta

Potrivit geologilor, in aceasta zona, acum 6,5 milioane de ani era o delta, lucru care a favorizat, intr-un timp extrem de indelungat, aparitia trovantilor. Zona este atat loc de studiu pentru specialisti, cat si un obiectiv turistic important pentru cei pasionati de minunile naturale ale Romaniei. Pentru a vizita parcul trovantilor de la Costesti puteti merge pe traseul DN 67, Ramnicu Valcea – Targu Jiu.

Autor: Ionut Vasilescu

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Aktuális oldal: Látványosságok