Radnai Havasok Nemzeti Park

Radnai

 

 

A Radnai-havasok egyes részei már több mint 70 éve részesülnek valamilyen fokú védettségben. A hegység első természetvédelmi területét ugyanis még 1932-ben hozták létre, botanikai ritkaságok védelmére. A következő lépés 1979-ben történt, az UNESCO ekkor nyilvánította a Nagy-Pietroszt és szűkebb környezetét „Ember és Bioszféra” rezervátummá. 2000 óta pedig végre nemzeti park státuszt élvez a hegység nagyobb része (mintegy 46.000 ha).

A Radnai-havasok növény- és állatvilága a Kárpátok többi magashegységéhez hasonló összetételű, de él itt sehol máshol elő nem forduló (endemikus) növényfaj is, mint például a radnai habszegfű. Nem csoda, hogy a vidék már igen korán felkeltette neves botanikusok érdeklődését. A XIX. század közepén rendszeresen tanulmányozta flóráját Czecz Antal, Janka Viktor, és természetesen Florian Porcius is, aki nem mellesleg Óradna szülötte.

Látogatási szabályok

A nemzeti parkba való belépés ingyenes. Természetesen a park területén néhány alapvető szabályt be kell tartaniuk a látogatóknak:

  • sátorozni csak az arra kijelölt helyeken szabad
  • tiltott a tűzrakás, valamint a tengerszemekben való fürdőzés
  • valamint tilos a növények és állatok gyűjtése, zavarása
  • a jelzett turistautakról nem illik letérni
 

Fotógaléria

Radnai Havasok Nemzeti Park / 1Radnai Havasok Nemzeti Park / 2Radnai Havasok Nemzeti Park / 3Radnai Havasok Nemzeti Park / 4Radnai Havasok Nemzeti Park / 5Radnai Havasok Nemzeti Park / 6Radnai Havasok Nemzeti Park / 7Radnai Havasok Nemzeti Park / 8Radnai Havasok Nemzeti Park / 9

 

Rezervare

Aktuális oldal: Rezervátumok Nemzeti parkok Radnai Havasok Nemzeti Park