Domogled - Cserna-völgy Nemzeti Park

Domogled

 

 

A Cserna folyó mentén 4 km távolságon belül, 16 kénes és konyhasót tartalmazó hőforrás található. Ezek a források Európa leghatékonyabb hőforrásai közzé tartoznak. Orvosi ajánlatra – fürdő vagy ivókúraként – a krónikus reuma, légzési zavarok, emésztési gondok, szembetegségek, kezdő cukorbetegség, higgany és ólommérgezés kezelésére hatásosak.

Fontosabb fürdők: Herkules (67°C), Mária (54°C), Erzsébet (55°C), József (54°C), stb. A térség éghajlata enyhe, az évi középhőmérséklet +14°C, mivel a környezı magas hegyek felfogják az erős szeleket.  A Cserna völgye és környéke, mely a 24.000 km2 kiterjedéső Domogléd-Cserna Nemzeti park része,  kítünő túrázási helyszín a bakancsos-hátizsákos túristák számára, hiszen számos csodálatos látnivaló található itt, nem messze a Cserna völgyében vezetı a 67D számú autóuttól. A túrák során fokozott odafigyelés, illetve megfelelő öltözködés szükséges,  mert gyakran találkozhatunk viperával. A magas sziklákon honos a mediterán jellegő Magyar fenyı (Pinus Hungarica). Herkulesfürdő legfontosabb épületei a Domogléd lábánál épült, Gyógycsarnok és Kaszinó. Előttük található a Gizella park, ennek közeppén egy hatalmas, idetelepített mamutfenyő tornyosul.

A gyógycsarnokot zárt folyosó köti össze a Rudolf és a Ferenc József udvarral. Ezt azért építették, hogy hideg idő esetén az eőkelő császári vendégek ne menjenek ki a szabad ég alá. A két hatalmas palotával szemben található az Erzsébet villa, ahol számtalanszor megszált a császárné. A Cserna jobb partján található a francia reneszánsz stílusban épült, kupolás Szapáry fürdő (a törött ablakokon keresztül be lehet kukucskálni és el lehet képzelni a monarchiabeli idők báltermeinek hangulatát). A kétemeletes épületekkel övezet fıtéren emelkedik az 1847-ben  állított szürke márványból faragott kút, melyen az ágyúfémbıl öntöt Herkules vas szobra áll.

Fontosabb, de nem túl nehéz bakancsos turázási lehetőségek:

• A Fehér Kereszt (Crucea Albă) kilátóhely - Domogléd csúcs  Herkulesfürdı fölött húzodó sziklás magaslat. A feljutás nem tulságosan nehéz. Könnyen megközelíthető a belvárosból, akár gyalogosan is, ahonnan táblák irányítják a turázót. Csupán a “Domogled” elnevezést kell keresni. A Herkulesfürdőre vezető felső úton kell haladni, innen indul a sárga sáv turistajelzés, amely a csúcsig vezet kb. 4 óra alatt. Egy nem túl erıs erdei kapaszkodó után elérhetı a Fehér Kereszt (Crucea Albă) kilátóhely, ahonnan csodálatos a kilátás a városra és a Cserna völgyére. A “Macskák ösvénye” turistaúton haladva tovább, elérhetı az 1.105 méter magas Domogléd csúcs, amelyen az országhatár húzódott a történelmi Magyarország és Románia között. Az ösvény meredek és sokszor omlásveszélyes. Útközben meglátogatható a  Şerban barlang mivel az ösvény ott halad el mellette. Vizet vinni kötelezı mert az úton nincsen forrás.

 

Fotógaléria

Domogled - Cserna-völgy Nemzeti Park / 1Domogled - Cserna-völgy Nemzeti Park / 2Domogled - Cserna-völgy Nemzeti Park / 3Domogled - Cserna-völgy Nemzeti Park / 4Domogled - Cserna-völgy Nemzeti Park / 5Domogled - Cserna-völgy Nemzeti Park / 6Domogled - Cserna-völgy Nemzeti Park / 7Domogled - Cserna-völgy Nemzeti Park / 8Domogled - Cserna-völgy Nemzeti Park / 9Domogled - Cserna-völgy Nemzeti Park / 10

 

Rezervare

Aktuális oldal: Rezervátumok Nemzeti parkok Domogled - Cserna-völgy Nemzeti Park