Efectul turismului in economie: "Fiecare euro investit aduce 20 de euro"

E-mail Print PDF
There are no translations available.

 

Efectul turismului in economie:

Fiecare euro provenit din investitiile straine directe in turism a adus in economie de 20 de ori mai multi bani, a declarat luni Lucian Anghel, economistul sef al BCR, aceasta industrie fiind una importanta pentru economia tarii.
"In Romania vorbim de 10 euro per capita investitii straine directe in turism si intrari externe de la turistii straini in valoare de 200 euro/capita, in medie intre anii 2006-2010. Deci la fiecare euro investit in turism de catre investitorii straini se genereaza 20 de euro", a explicat Anghel.

"Trebuie sa investim mai mult in turism, atat prin investitii straine directe, cat si locale. Este esential pentru economia Romaniei sa atragem investitii straine directe (ISD)", a adaugat economistul sef al BCR, cu ocazia lansarii Raportului pe Turism.

Totusi, Romania este pe ultimul loc dintre tarile din regiune analizate in raport de BCR in ceea ce priveste valoarea investitiilor straine directe in turism per capita. Daca in Romania este de 10 euro/ capita, Croatia este de departe cea mai performanta tara din regiune, cu investitii straine de aproape 140 de euro/ capita, urmata de Bulgaria (circa 70 euro), Cehia (50 euro), Ungaria (aproape 50 euro), Slovacia (usor peste 40 euro) si Polonia (peste 10 euro).

In acelasi timp, in Bulgaria investitiile straine genereaza 22 de euro.  Dar in Bulgaria, in perioada 2006-2010, incasarile din turism pe cap de locuitor au fost de 7 ori mai mari decat in Romania. 

"Intre Romania si Bulgaria, cea mai importanta diferenta se refera la investitiile straine directe in turism", a spus economistul.

In acelasi timp, Romania se afla pe ultimul loc si la nivelul venitului net in economie per capita de la turistii straini, avand un deficit de 600 milioane de euro in perioada 2006-2010, adica romanii platesc mai mult pe calatoriile externe decat aduc turistii straini in Romania.

Pentru a citi despre una dintre ramurile turismului care aduce printre cei mai multi turisti straini in Romania, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.dailybusiness.ro

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?



Results

News

You are here: Ştiri Efectul turismului in economie: "Fiecare euro investit aduce 20 de euro"