„Batranul Carpatilor”, cel mai in varsta concurent la Arborele Anului: Are 900 de ani!

E-mail Print PDF
There are no translations available.

 

„Batranul Carpatilor”, cel mai in varsta concurent la Arborele Anului: Are 900 de ani!

Dupa succesul inregistrat la prima editie, desfasurata anul trecut, concursul Arborele Anului revine cu o noua editie in care au fost inscrisi 27 de concurenti. 12 dintre acestia ajung in finala si doar unul va fi desemnat castigator. Acesta va intra apoi in etapa europeana a concursului.

Pana la data limita de depunere a aplicatiilor, in cadrul concursului Arborele Anului in Romania - editia a II-a, au sosit 27 de aplicatii, anunta site-ul evenimentului. Concurentii provin din 16 judete: Bistrita-Nasaud, Brasov, Caras-Severin, Cluj, Covasna, Dolj, Harghita, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mures, Olt, Suceava, Timis, Tulcea si Valcea. Cele mai multe aplicatii au sosit din judetul Harghita (5) si din judetul Cluj (4).

Gorunul de 900 de ani

Cei mai batrani arbori nominalizati sunt un gorun estimat a avea varsta de 900 de ani din satul Mercheasa, judetul Brasov urmat de un stejar de peste 800 ani din Cajvana, judetul Suceava si un alt stejar de circa 700 de ani din com. Fracesti, Babeni, judetul Valcea. Ca si anul trecut, cele mai multe nominalizari sunt pentru stejari (11), dar au sosit si pentru tei, platani, pentru cate un castan, Sequoia, ulm, mar si arbore de lalea.

Gorunul din satul Mercheasa, numit „Batranul Carpatilor”, este din specia Quercus robur si are o inaltime de 21,3 metri. Circumferinta masurata la inaltimea de 1,3 m de la pamant este de 9,3 metri.
Coroana arborelui este aproape intreaga, frumos rotunjita.

Pana la inaltimea de 3 metri de la pamant prezinta 5 cioturi urme ale unor ramuri rupte in decursul existentei sale. In partea de jos prezinta 4 zone cu scoarta arsa superficial, probabil urme ale focurilor facute de ciobanii care au grija de vitele satului.

Despre acest gorun, inscris in competitie de Asociatia Geopark Persani, se spune ca a fost martor la nasterea Transilvaniei si a satului Mercheasa.

Pentru a citi si despre stejarii seculari de langa Sighisoara, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?



units found.

News

You are here: Ştiri „Batranul Carpatilor”, cel mai in varsta concurent la Arborele Anului: Are 900 de ani!