Cetatea Poienari si legendele ei

E-mail Print PDF
There are no translations available.

 

Premiera in Romania: Turneu national „Lord of the Dance”, cu pornire din Bucuresti

La 27 km de Curtea de Arges, pe varful Muntelui Cetatea, se afla o fortareata care a servit drept resedinta voievodului Vlad Tepes si care a devenit sursa de inspiratie chiar si pentru celebrul Jules Verne. Este vorba despre Cetatea Poenari, cunoscuta si ca Cetatea lui Vlad Tepes. 

Ruinele cetatii se afla in apropierea Barajului Vidraru, pe raza Capatanenii Pamanteni, comuna Arefu. Prima mentiune legata de aceasta contructie a fost facuta in 1453, intr-un document emis de Ludovic al V-lea Postumul. 

Resedinta lui Vlad Tepes

Initial construita de Negru Voda, fortareata a fost refacuta ulterior de Vlad Tepes, care a transformat-o in reseinta secundara, ca post de fortareata contra turcilor. Cetatea Poienari are o forma alungita cu 5 turnuri, 4 rotunde si unul prismatic. Zidurile au 2-3 metri grosime.

In secolul XIV fortificatia de langa Barajul Vidraru a imbracat tot varful de stanca cu ziduri groase din piatra sparta, captusite, in partile superioare, cu caramida. O scara de beton, cu 1.480 de trepte, urca de la poalele muntelui, din sosea, pana la ruinele cetatii, aflata la o altitudine de 850 m.

Se spune ca pentru a-i pedepsi pe boieri si targoveti, voievodul a adunat locuitorii orasului, "juni si fete mari asa cum au fost impodobiti in ziua Pastelui si au tot lucrat la cetate pana li s-au spart hainele de pe ei". Cetatea din Carpati a fost ultimul refugiu al domnitorului inainte de a pleca in Transilvania.

Inspiratie pentru Jules Verne

Faima Cetatii Poenari a ajuns chiar si la urechile scriitorului francez Jules Verne, care a fost inspirat de fortificatie in crearea capodoperei „Castelul din Carpati / Le Chateau des Carpathes”. 

Desi fusese finalizat in 1889, romanul de anticipatie al lui Jues Verne a fost publicat in 1892.

Pentru a citi si despre alte cetati din tara noastra, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?units found.

News

You are here: Ştiri Cetatea Poienari si legendele ei