Marile agentii de turism scot litoralul romanesc din ofertele de vacanta

E-mail Print PDF
There are no translations available.

Marile agentii de turism scot litoralul romanesc din ofertele de vacanta

Statiunile de la malul Marii Negre au devenit neprofitabile pentru turoperatori, care decid sa scoata, treptat din oferta, o parte din hotelurile de la Marea Neagra.

Case cu vedere la mare. Cat costa o asemenea extravaganta pe plaiuri mioritice:

De exemplu, cea mai mare agentie de turism din tara cu actionari romani, Eximtur, al carei punct forte a fost in ultimii ani litoralul romanesc, s-a orientat mai mult catre catre turismul extern, noteaza Mediafax.

"Desi nu pare, nu e usor sa vinzi litoralul romanesc, pentru ca imaginea acestuia in Romania nu e foarte buna si exista multe nemultumiri vis-a-vis de calitatea serviciilor in statiuni. Pentru o agentie care trimite turisti la marea romaneasca rata castigului este, in medie, de 7,5%, mult mai mica fata de destinatiile externe, unde e de 10-12%", spune Lucia Morariu, care a adus anul trecut pe litoral 50.000 de turisti romani, cu o cifra totala de vanzari de aproximativ 4,7 milioane de euro, fata de cele 6 milioane de euro obtinute in 2009 si cei 60.000 de turisti.

Ea a explicat ca turistii traditionali de litoral ai Eximtur, cat si o mare parte din agentiile care revand produsele turoperatorului din Cluj, au inceput din ce in ce mai mult sa se arate interesati de destinatii externe sau alte locuri din tara, in detrimental litoralului.

Morariu a mentionat ca din vara anului trecut, TVA-ul pentru turismul intern a crescut de la 19% la 24%, in timp ce, de exemplu, pentru destinatiile externe extracomunitare nu se aplica TVA la comisioanele agentiilor.

"Deci diferenta de 5% din majorarea TVA inseamna pierdere pentru noi. Ne facem treaba in continuare, aducem turisti la mare, dar am constatat ca cererea romanilor se indreapta mai mult spre destinatii externe. In plus, a scazut si valoarea pachetelor pe litoral, cu circa 20%", explica Morariu, care afirma ca daca in anul 2006 seriile de 10 zile erau cele mai vandute in statiunile de la Marea Neagra, in 2010 pachetele de 5-7 zile au fost cele mai solicitate.

Eximtur nu mai considera litoralul romanesc o prioritate in ofertele lor. Motivele? Accesul greoi, din cauza drumurilor proaste si aglomerate, ambientul din statiuni (caini vagabonzi, parcuri neintretinute si zgomot), lipsa agrementului si a facilitatilor de tip all inclusive.

Pentru a citi mai multe despre staiunile de pe litoralul romanesc, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.incont.ro

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?



units found.

News

You are here: Ştiri Marile agentii de turism scot litoralul romanesc din ofertele de vacanta