Peştera minunilor. O descoperire impresionanta. Ar putea fi a opta minune a lumii?

E-mail Print PDF
There are no translations available.

 

Peştera minunilor. O descoperire impresionanta. Ar putea fi a opta minune a lumii?

O echipă de geologi din Mexic a înaintat o petiţie guvernului pentru a înscrie în patrimoniu UNESCO o galerie subterană în care s-au format o serie de cristale impresionante, relatează The Daily Mail.

Doi mineri care căutau plumb într-o peşteră de sub oraşul mexican Naica au descoperit cristalele despre care se crede că s-au format în câteva sute de mii de ani. "Sunt cu adevărat printre Minunile Lumii", a declarat Juanma Garcia Ruiz, un geolog al institutului care a studiat formaţiunile inedite.

Imaginile au fost realizate de Javier Trueba, un fotograf spaniol renumit. Ele ilustrează dimensiunile impresionante ale formaţiunilor, unele dintre ele având chiar 11 metri. Cercetătorii au stabilit că ele s-au format de-a lungul unei perioade îndelungate, însă nu au reuşit să explice formele ciudate ale cristalelor.

În 1975, o suprafaţă foarte mare a minelor de sub Naica a fost drenată pentru a se putea executa operaţiunile de minerit. Când apa a dispărut, formarea cristalelor s-a oprit, iar 25 de ani mai târziu cei doi mineri au descoperit galeria subterană.

Formaţiunea aflată la 290 de metri sub nivelul solului a apărut în momentul în care apa supra-încălzită din adâncuri a început să se răcească.

Una dintre problemele cu care se confruntă cercetătorii o reprezintă temperaturile ridicate din Peştera de Cristal, aflată în vecinătatea unui izvor fierbinte. Astfel, o persoană poate sta cel mult zece minute înăuntru galeriei, deoarece căldura este greu de suportat. Sunt însă sectoare ale minei care se bucură de un sistem de ventilare a aerului.

"Mina este foarte mare şi are numeroase galerii subterane în adâncime, galerii atât de mari încât poţi conduce o maşină prin ele", a povestit Ruiz. Geologul intenţionează să-şi continue cât mai repede cercetările pentru a se asigura că formaţiunile de cristal beneficiază de condiţii optime.

"Cristalele trebuie să fie bine conservate", a precizat el. "Naica este un loc unic. Şansele ca ceva asemănător să existe oriunde altundeva în lume sunt foarte mici", a conchis Ruiz.

Pentru a citi si despre o pestera inedita de la noi din tara, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.gandul.info

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?units found.

News

You are here: Ştiri Peştera minunilor. O descoperire impresionanta. Ar putea fi a opta minune a lumii?