Cel mai vechi teatru din Romania, ridicat la Oravita, implineste 195 de ani (VIDEO)

E-mail Print PDF
There are no translations available.

 

Cel mai vechi teatru din Romania, ridicat la Oravita, implineste 195 de ani (VIDEO)

Cel mai vechi edificiu teatral din spatiul culturii romanesti se afla la Oravita, in judetul Caras-Severin. Este vorba despre Teatrul vechi Mihai Eminescu, pe scena caruia au jucat trupe celebre din tara si din strainatate.

Construit in urma cu 195 de ani, in 1816, dupa modelul teatrului Burgtheater din Viena, monumentul istoric de arta si arhitectura din Oravita este considerat a fi prima cladire de teatru din piatra din sud-estul Europei, dar si prima cladire luminata cu ajutorul lampilor cu acetilena.

Inaugurat de imparatul Austriei

Teatrul vechi din Oravita este amplasat pe strada Mihai Eminescu nr. 8. Cladirea a fost inaugurata chiar de imparatul Austriei, in semn de recunostinta fata de atentia deosebita acordata de austro-ungari dezvoltarii acestei zone miniere.

Din 1968, in cladirea teatrului functioneaza Muzeul de Istorie a Teatrului si a Orasului Oravita.

Manuscrise si fotografii

Muzeul are o sectie de istorie, geografie istorica, etnografie-folclor, arhiva documentara si o biblioteca de carte si presa veche. Sunt expuse manuscrise, afise, documente, costume, scule si obiecte casnice, accesorii, texte, fotografii.

Tot acolo este expusa si Cartea de oaspeti care are prima insemnare din anul 1870.

Trupe celebre pe scena din Oravita

De-a lungul timpului, in Teatrul din Oravita au sustinut spectacole multe trupe de teatru din tara si din tari precum Austria, Germania sau Ungaria. Mihai Eminescu si George Enescu sunt doar doua dintre personalitatile care au urcat pe scena celebrului teatru.

In 1868 m la Oravita a avut reprezentatie si trupa Pascaly, cu care a venit si sufleurul, poetul Mihai Eminescu. In amintirea acelui eveniment, teatrul poarta astazi numele marelui poet national.

Pentru a cauta cazare in Caras Severin, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro/

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?



units found.

News

You are here: Ştiri Cel mai vechi teatru din Romania, ridicat la Oravita, implineste 195 de ani (VIDEO)