Rosia Montana ar putea intra in patrimoniul UNESCO

E-mail Print PDF
There are no translations available.

Rosia Montana ar putea intra in patrimoniul UNESCO

 

Ministerul Culturii si Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor au comunicat, vineri, catre Centrul Patrimoniului Mondial de la Paris inscrierea peisajului cultural minier Rosia Montana in lista indicativa a Romaniei pentru Patrimoniul Mondial UNESCO.

"Rosia Montana a fost cel mai activ centru minier al Muntilor Apuseni, incepand de la primele exploatari, din Epoca Bronzului, continuand in Antichitate si perioada medievala, in Epoca Moderna si pana in trecutul recent. Mineritul traditional, bazat pe initiativa familiilor si a micilor asociatii de mineri, s-a incheiat odata cu nationalizarea, in 1948, fiind urmat de o alta forma de minerit, industrial, la scara mare, incheiat in 2006. La Rosia Montana avem de a face, asadar, cu unul dintre cele mai longevive situri miniere traditionale cunoscute in ziua de azi. Anduranta sa particulara se reflecta intr-o interconectare sistematica si profunda intre fundalul natural si fenomenele culturale - din adancul muntilor si pana la suprafata, de la morfologia peisajului si pana la flora si fauna locului si la comunitatile umane locale, totul poarta amprenta interactiunii semnificative dintre om si mediul natural, care a generat unul dintre cele mai bogate si spectaculoase peisaje culturale ale Romaniei, semnificativ in context global", spune Ministerul Culturii, scrie Mediafax.

Potrivit Ministerului Culturii, atributele definitorii ale sitului sunt galeriile miniere - de exploatare, de asistenta, de aerisire si de evacuare a apei - excavate incepand din perioada romana si continuate in perioada medievala si moderna, peisajul roman de suprafata, peisajul industrial istoric, si targul minier Rosia Montana. Galeriile sapate in masivele muntoase din jurul localitatii insumeaza mai mult de 80 de kilometri din care 7 kilometri dateaza din Antichitate, alcatuind cel mai vast si mai important sistem de exploatare miniera cunoscut din lumea romana, precizeaza Ministerul Culturii.

 

Pentru a citi mai multe stiri turistice accesati aceasta sectiune a site-ului nostru

CITESTE MAI MULT...

Sursa: www.wall-street.ro

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?



units found.

News

You are here: Home