Alex Găvan s-a întors din expediţia ce viza escaladarea vârfului Lhotse, de 8516 m

E-mail Print PDF
There are no translations available.

 

Alpinistul Alex Găvan a revenit în ţară după o expediţie de aproape 60 de zile ce a vizat escaladarea în premieră românească a vârfului himalayan Lhotse, de 8516 m, obiectiv ce nu a putut fi atins deoarece Găvan şi-a întrerupt ascensiunea înaintea etapei finale, din cauza unei infecţii pulmonare, scrie Mediafax.

"Aflat în vecinătatea vârfului Everest, la graniţa Nepalului cu Tibetul, Lhotse ar fi trebuit să însemne al cincilea vârf de peste opt mii de metri urcat de român fără a folosi oxigen suplimentar. 
Alpinistul a trebuit să îşi întrerupă ascensiunea în ultima etapă a expediţiei, cea a asaltului final, la altitudinea de 7600 m, deasupra taberei 3, ca urmare a unei infecţii pulmonare contactate în tabăra de bază a muntelui, la 5350 m".

În perioada de aclimatizare care a durat mai bine de trei săptămâni s-au stabilit trei tabere intermediare la altitudinile de 6000 m, 6400 m şi 7100 m, urmând ca tabăra 4 de la 7800 m să fie stabilită în noaptea premergătoare ascensiunii vârfului.

"Expediţia nu a fost lipsită de incidente. În prima etapă, cea a stabilirii taberei 1, o avalanşă declanşată de căderea unui şerac (blocuri imense de gheaţă care stau într-un echilibru instabil) s-a oprit la doar 30 de metri de echipa internaţională din care Alex făcea parte. De asemenea, cortul taberei 3 (alături de corturile altor echipe) i-a fost complet distrus de o altă avalanşă, cu doar o zi înainte ca alpinistul să ajungă iarăşi la acea altitudine, pentru a petrece penultima noapte înainte de ascensiunea finală.

Pentru a citi si despre expeditii montane din tara noastra, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.realitatea.net

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?Results

News

You are here: Home