Cheile Valisoarei - rezervatie din Muntii Trascaului

E-mail Print PDF

  

Cheile Valisoarei - rezervatie din Muntii Trascaului
 

     “Libertatea calatoriei deschide mintea catre niste posibilitati nelimitate.” Fay Weldon

     Cheile reusesc mereu sa ne impresioneze prin frumusetea si inaltimea lor. Cheile prezinta o importanta complexa (geomorfica si botanica), iar pe versantii cheilor se intalnesc o serie de plante rare. Rezervatia se afla in estul Muntiilor Trascaului, in partea sudica a Depresiunii Rimetea; altitudinea maxima este de 779 m si cea minima de 425 m. Cheile au o latime de 25 - 150 m si o inaltime de 100 - 150 m.
     Cai de acces : Pe drumul DJ 107 M Aiud-Buru pana la km 14, de unde pe circa 2 km drumul traverseaza sectorul de chei. Sau pentru cei care vin dinspre nord, accesul in chei se face din localitatea Turda sau Buru.
     Rezervatia se intinde pe 100 ha. Zona este strict ocrotita si include intregul profil transversal al cheii. Cheile Valisoarei sunt sculptate de Valea Aiudului in calcare jurasic superioare (portalandiene), care prezinta cea mai accentuata carstificare datorita puritatii si masivitatii lor. Din punct de vedere genetic, s-au format printr-un fenomen de captare, efectuat de un rau ce a inaintat regresiv dinspre Mures si a patruns in Depresiunea Rimetea, dezorganizand vechiul curs unitar de aici ce curgea spre nord.
In peretii cheilor, pe ambii versanti, se gasesc pesteri la diferite altitudini (Pestera de la Coltul Diacului, Pestera din Gura Cheii, Pestera Lacului si Pestera de la Piatra Lunga).
     Cheile Valisoarei sunt strabatute de Paraul Aiudului, afluent al Muresului. Cheile Valisoarei se incadreaza in etajul padurilor de gorun. Este semnalata aici vegetatia caracteristica fisurilor de stanci (Dianthus Spiculifolius, Sesleri Rigidum, Aspenium Suta-Muraria) si pajistilor de stancarie (coada iepurelui, margica), pe abrupturile insorite (colilie si o graminee xerofila rara).
     Va doresc plimbare placuta, iar peisajul si linistea sa va ajute sa va deconectati de la viata cotidiana.
 

     Articol realizat de Nistor Lucia Mihaela

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?units found.

News

You are here: Atracţii turistice Cheile Valisoarei - rezervatie din Muntii Trascaului