Ohaba-Ponor, degete preistorice

E-mail Print PDF
There are no translations available.

 

Ohaba-Ponor, degete preistorice

Ohaba-Ponor este un sat special din Muntii Sureanu, judetul Hunedoara. Special il fac oamenii si locul.

Ohabenii din Ponor sunt oameni strasnici, descendenti directi ai omului preistoric. Au fiecare "ohaba" lui (mosie, proprietate mostenita din tata in fiu, care nu poate fi instrainata), poate de zeci de mii de ani si principii darze, astfel ca nu se fac asa... de ohaba (nu se compromit) cu una cu doua.

La Ohaba-Ponor, degete de peste 100 de mii de ani

Si nici nu ar avea cum sa fie altfel cata vreme pana si strabunicii lor neanderthalezi erau Homo primigenius, acum 100 de mii de ani. Cum ai putea sa nu fii mandru cand ramasitele rudelor tale paleolitice, primii cioplitori ai pietrei, se insira prin gradina din spatele casei?!

E adevarat! Acestea s-au gasit la Ohaba-Ponor: oase, mai precis falange ale omului apartinator celei mai vechi faze din istoria omenirii, epoca de piatra, perioada caracterizata prin folosirea uneltelor si armelor din piatra cioplita.

Tot aici la Ohaba s-au gasit varfuri cioplite din aschii de cremene si cuartit, razuitoare si alte obiecte utile supravietuirii, care inlesneau procurarea hranei si apararea.

Ohaba-Ponor, rezervatie paleontologica

La Ohaba, pe o suprafata de 10 hectare se afla rezervatia naturala de tip paleontologic.

Aria protejata este un loc fosilier situat in perimetrul Parcului Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina si apartine mezozoicului si neozoicului, ere geologice marcate de importante miscari ale scoartei pamantului si aparitia primelor mamifere, pasari si pesti ososi.

Rezervatia de la Ohaba insa, adaposteste doar molustele fosile, resturi pietrificate, conservate in straturile sau rocile sedimentare ale scoartei pamanului.

Ohaba-Ponor sau Pestera Sura Mare

Ohaba Ponor i se mai spune si Pesterii Sura Mare, imprumutand numele satului in care se gaseste.

Pestera Sura Mare
impresioneaza de la inceput prin portalul monumental, de 37 de metri inaltime si 12 metri latime. Are o lungime de 4500 de metri si este o pestera activa (galeria este strabatuta de un curs de apa care o modeleaza permanent). Raul Ohaba traverseaza pestera si formeaza pe traseul sau numeroase cascade, lacuri sau sifoane pe care numai speologii experimentati le pot parcurge.

Pestera mai este importanta pentru marea colonie de lilieci, peste 10000 la numar, din specia Pipistrellus pipistrellus, cel mai mic liliac din Europa.

Daca va pasioneaza istoria, paleontologia, speologia, liliecii sau pur si simplu doriti sa petreceti un weekend in zona Muntilor Sureanu, incercati si aceasta destinatie, Ohaba-Ponor.

Pentru a citi mai multe despre Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.turism.bzi.ro

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?units found.

News

You are here: Atracţii turistice Ohaba-Ponor, degete preistorice