Cetatea Lita, calatorie printre vremi

E-mail Print PDF
There are no translations available.

 

Cetatea Lita, calatorie printre vremi

Alpinism, escalada, cicloturism, drumetie, istorie - le poti trai pe toate in preajma Cetatii Lita. Amplasata intr-un decor superb, pe varful unei stanci, in mijlocul muntilor si al padurilor, inconjurata de pereti de stanca, Cetatea Lita (Liteni) din judetul Cluj cucereste si se lasa cucerita deopotriva.

Construita in anul 1241, cetatea a purtat initial numele "Castrum Leta" si de-a lungul timpului, a fost in proprietatea mai multor familii de nobili maghiari. A fost atestata documentar in anul 1324.

In anul 1562, cetatea a fost grav afectata in urma unei explozii, apoi refacuta si locuita pana la inceputul secolului XVIII. Ruinele sale mai exista si astazi, in varful stancii.

Cetatea Lita intr-un decor de vis

Cetatea se afla intr-o zona impadurita, muntoasa, accesibila, din satul Moara de Padure, comuna Liteni. Traseul care pleaca din comuna Liteni, trece pe sub varful Piatra Mare (920 m), loc ce se recomanda vazut. Panorama este nebanuit de frumoasa. Apoi se coboara prin paduri si poieni spre cetatea, care se iveste mai jos, in toata splendoarea sa, la 780 m altitudine.

Constructia, acum ruine, era impartita in doua: cetatea de jos si cetatea de sus. Partea de jos include turnul si poarta de acces pe dedesubt, iar partea de sus are un alt turn de observatie, un put, cateva camere si un bastion semicircular, cu creneluri si gauri pentru pusti. Sub nivelul care era odata locuit, exista pivnita si magazia cu praf de pusca, unde s-a produs explozia din 1562.

Alpinism la Cetatea Lita

De jur imprejur, peretii de stanca se preteaza foarte bine la catarare, chiar si stanca pe care sta cetatea avand cateva trasee interesante. Astfel, alpinistul care se incumeta sa treaca surplomba din peretele vertical sau drumetul care urca versantul abrupt, spre ruine, trece pe nesimtite din prezentul dinamic, in epocile incremenite ale istoriei apuse.

Pentru a citi si despre alte cetati din Romania, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?units found.

News

You are here: Atracţii turistice Cetatea Lita, calatorie printre vremi