Misterele Dobrogei: Cetatea Libida, o metropola a antichitatii

E-mail Print PDF
There are no translations available.

 

Misterele Dobrogei: Cetatea Libida, o metropola a antichitatii

Unul dintre cele mai misterioase situri arheologice ale Dobrogei este orasul antic Libida (cunoscut si ca Ibida). Cetatea Libida se afla in Slava Rusa, un sat aflat in zona central-sudica a judetului Tulcea, in Podisul Babadagului, care apartine de comuna Slava Cercheza. 

Cetatea Libida este desfasurata pe o suprafata de 24 ha si a fost cel mai mare oras din Dacia Romana, dupa Histria. A fost descoperita in urma cu circa 22 de ani, insa a fost mentionata prima data in 1897, cand geograful Pamfil Polonic a descris-o ca o centura de fortificatii, cu ziduri groase, cu 33 de turnuri si trei porti. 

Urme din paleolitic

Cercetarile arheologice din zona au scos la iveala vestigii si urme arheologice din paleoliticul mijlociu, neolitic, din epocile romana, romano-bizantina si medievala timpurie. 

In centrul Cetatii Libida s-a descoperit o basilica paleocrestina cu trei nave si trei abside, cu coloane si capiteluri din marmura si paviment din mozaic policrom, atribuita sec. VI p.Chr. 

Metropola antichitatii

Cetatea Libida
a fost o adevarata metropola a antichitatii. Intre 5.000 si 10.000 de oameni au locuit acolo, conform specialistilor. 

In 2001, cercetarile arheologice au scos la iveala ansamblul Portii de vest, considerata cea mai importanta descoperire, care servea drept aparare si acces in cetate.

Pentru a cauta cazare in Tulcea, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?Results

News

You are here: Atracţii turistice Misterele Dobrogei: Cetatea Libida, o metropola a antichitatii