Caliacra – frumusetea pierduta si regasita a Dobrogei

E-mail Print PDF
There are no translations available.

 

Caliacra – frumusetea pierduta si regasita a Dobrogei

Cap Caliacra – Cap frumos/primitor (in greaca). Doi kilometri de pamant care strapung Marea Neagra, o peninsula-cetatuie ca punct strategic pentru traco-geti, romani, bizantini, bulgari, turci, români…Sunt 40 de km de la Balcic la Caliacra sau 60km din Vama Veche. De data asta am mers pe varianta Balcic :)
Mergi cu masina pana la ruinele vechii cetati, acolo unde cativa bulgari te invita sa cumperi bilete: 3 leva (aprox. 6 lei…)

Istoricii spun ca primii care au fortificat zona au fost terizii (un trib traco-getic), prin sec. IV i.Hr, intemeind aici Tirizis. Nu o sa-ti spuna niciun bulgar o vorba despre geti (doar traci), dar cu istoria falsificata de ei deja ne-am obisnuit. Importanta locului (si fortificatie naturala, 70m deasupra Marii Negre) a fost insusita si de romani si de bizantini. Chiar in pesterile din zona, legenda spune ca Lisimah (unul dintre diadohii lui Alexandru Macedon) a ascuns comori fabuloase, negasite pana in prezent…Denumirea Acre Castelum vine in timpul stapanirii bizantine in zona.

 

Maxima dezvoltare survine in sec. XIV, in timpul lui Balica si Dobrotici/Dobrotita (ajuns chiar despot ). Tata si fiu, fie de origine vlaha, fie bulgaro-cumana. Depinde pe cine intrebi. In orice caz, numele Dobrogea ar veni de la Dobrotita, care in a doua jumatate a sec. XIV reuseste sa se implice in conflicte cu bizantinii, genovezii, otomanii…Este un personaj care face istorie in Balcani si la Marea Neagra, un fel aventurier care ajunge sa domneasca peste un teritoriu destul de intins, cunoscut la noi si sub numele de Țara Cărvunei. Intr-un fel, destinul sau se aseamana cu al Asanestilor, fortand istoria.

Cu forta armelor, Mircea cel Batran devine stapan si peste aceasta zona (…pana la Marea cea mare) . Totusi, dupa 1420 Caliacra este definitv ocupata de turci, un moment de speranta rasarind in 1444, gratie victoriei lui Vladislav III Iagello. Regele crestin este infrant insa langa Varna si totul se naruie, pentru secole, sub caii otomanilor.

Pentru a cauta cazare in Vama Veche, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.umblarici.ro

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?Results

News

You are here: Atracţii turistice Caliacra – frumusetea pierduta si regasita a Dobrogei